Det visar polisens trygghetsmätning.
— Oro är en sak, men utsatthet en annan. Undersökningen visar att få faktiskt har utsatts för brott, säger Maria Eriksson, projektledare och analytiker som sammanställt undersökningen.
Nästan 99 procent av de svarande har inte utsatts för våldsbrott, 89 procent har inte utsatts för stöld och 91 procent har inte utsatts för skadegörelse.
— Men oavsett om det finns fog för oroskänslan eller inte tar vi det här på stort allvar. Att känna sig orolig är lika allvarligt oavsett om det man oroar sig för har saklig grund eller inte, säger Torbjörn Johansson, länspolismästare i Sörmland.
Runt 20 procent av sörmlänningarna känner sig otrygga om de är ute ensamma på kvällen. Men den siffran varierar stort mellan stadsdelar, kommuner och landsbygd.
I Eskilstuna uppger hälften att de känner sig otrygga i stadsdelarna Skiftinge och Fröslunda, medan bara 12 procent känner sig otrygga i Slagsta. Allra säkrast känner sig de som bor på Eskilstunas landsbygd – här är bara 4 procent otrygga.
För Strängnäs och Flen ser det liknande ut, i tätorten är otryggheten högre. I Strängnäs tätort är 20 procent otrygga, och mellan 4–10 procent känner sig otrygga på landsbygden. I Flen är det cirka en fjärdedel i tätorten otrygga, men på landsbygden är siffran 6 procent.
I undersökningen har man frågat om förekomsten av olika trygghetsproblem. Man har bland annat frågor om man upplever att det finns ungdomsgäng som stör ordningen, om kvinnor blir antastade och om det är många berusade och narkotikapåverkade utomhus.
85 procent anser att det finns något av de här trygghetsproblemen i centrum i Eskilstuna. I Flen och Strängnäs tycker runt 70 procent att det finns trygghetsproblem i tätorten. Även på den här fronten upplevs landsbygden som tryggare. s
Men det som flest angett är ett trygghetsproblem är trafiken. Nästan hälften av de tillfrågade tycker att trafiken, med fortkörningar och trafikregler som inte respekteras, är ett problem. Också nedskräpning och skadegörelse anses av en tredjedel vara ett problem i det område där de bor.
— När man pratar om brott tänker man ofta på det mer spektakulära, men i närmiljön känner folk i princip mer otrygghet och ilska över människor som kör för fort i ens villaområde, säger Fredrik Wallén, informationschef vid Sörmlandspolisen.
Sedan förra undersökningen har just upplevelsen av fortkörningar som problem minskat. Men den är ändå fortfarande störst. För att få bukt med trafikproblem tänker sig polisen en utökad samverkan.
— Det som upplevs som mest problematiskt är sådana brott man kan se, som nedskräpning och fortkörning. Vi ser gärna att vi i utökad utsträckning samverkar med kommunerna för att lösa sådana trygghetsproblem. Till exempel kan kommunens trafikplanerare hjälpa oss att få ner farten med olika farthinder, säger Torbjörn Johansson.
Vi har frågat några personer om de känner sig trygga. Här till höger kan du läsa deras svar.