77-åring fick ofrivilligt en inneboende: "Förfärligt"

Obehagligt och skrämmande. Så beskriver en 77-årig kvinna känslan när hon blev varse att en 20-årig man hade folkbokfört sig i hennes lägenhet.

Tobias Wijk, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, hoppas att en ändring i lagstiftningen ska göra det lättare att komma tillrätta med folkbokföringsbrotten.

Tobias Wijk, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, hoppas att en ändring i lagstiftningen ska göra det lättare att komma tillrätta med folkbokföringsbrotten.

Foto: Jessica Gow/TT & Sara Burman

Sörmland2021-02-19 04:45

När Katrineholmskvinnans hyresvärd nyligen uppmärksammade henne på att hon hade en ung man som inneboende, blev hon förskräckt.

– Hans fru bor i en annan lägenhet på Norr, så de kanske försökte fuska till sig bidrag. Jag vill varna andra för det här, säger hon.

Kvinnan vill inte ha med sitt namn i tidningen på grund av det hon råkat ut för, och tror att hon utsatts på grund av sin höga ålder.

– Det här är förfärligt och obehagligt och är ett oskick till tusen. Jag hade ingen aning om att det gick att göra så här. Det är skrämmande.

Felregistreringen har förutom oro, orsakat en hel del besvär. Den 77-åriga kvinnan har tvingats ringa otaliga telefonsamtal till olika myndigheter och till polisen. Det har också börjat dimpa ner brev i brevinkastet, som hon returnerat till avsändaren.

– Om det kom brev från Kronofogden skulle jag ringa till Skatteverket. Jag har också ringt regeringskansliet där jag fick veta att de gör en utredning för att minska fel i folkbokföringen, säger kvinnan.

Uppdraget ska redovisas 1 april 2021. Utredaren ska bland annat föreslå åtgärder som minskar risken för att oriktiga uppgifter blir registrerade i databasen.

undefined
Mannens post returnerades. Bilden är dock tagen vid ett annat tillfälle.

I Katrineholm har det kommunala bostadsbolaget KFAB det senaste året gått igenom folkbokföringen för samtliga 1 569 lägenheter, i första hand i jakten på otillåten andrahandsuthyrning. 62 fall av felaktig folkbokföring har uppdagats, varav ett tiotal har skickats vidare till Skatteverket för granskning.

– Vi har under det senaste halvåret gått igenom alla våra adresser. Vi har lagt mycket krut på det här, vi kontrollerar och kontaktar den som står på hyreskontraktet när vi upptäcker fel. Ibland känner de till att någon är skriven hos dem. Då informerar jag om den nya folkbokföringslagen och att man ska vara skriven där man har sin dygnsvila, säger Aulis Maatta Hallin, boendekonsulent på KFAB.

Det finns ingen renodlad statistik kring anledningarna till att medvetet skriva sig på fel adress. Enligt Tobias Wijk, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, handlar de allra flesta fall om okunskap eller att man försökt skaffa sig fördelar som till exempel i kön till parkeringsplats, bostad eller skola.

– Det förekommer regelbundet att vi ser en form av skenskrivning, att man folkbokför sin familj på olika ställen för att vara berättigad till bidrag. Skenseparationer förekommer också för att få underhållsstöd. Vi försöker prioritera det som vi bedömer som välfärdspåverkande. Vi har en del insatser tillsammans med Försäkringskassan och polisen mot det som är systematiskt och organiserat, säger Tobias Wijk.

undefined
Tobias Wijk, verksamhetsutvecklare på Skatteverket

Den digitala utvecklingen, med post direkt till mobilen eller datorn, gör att angelägenheten att skriva sig rätt minskar. 

– Att få sin post var en bra drivkraft tidigare.

När man som i 77-åringens fall ofrivilligt får en "inneboende", finns i dagsläget inget snabbt sätt för Skatteverket att agera. 

– Det viktigaste är att höra av sig till oss och förklara olägenheten. Vi försöker prioritera när någon är drabbad. Det är en utmaning för oss är att vi i dagsläget bara kan ändra i folkbokföringen när vi har fått de korrekta uppgifterna. Vi måste utreda var personen faktiskt finns. De vill inte gärna samverka och utredningarna drar ut på tiden, säger Tobias Wijk.

Han hoppas att Skatteverket under nästa år kan få möjlighet att "plocka bort" en felaktig uppgift i väntan på utredningen.

Felaktig folkbokföring

Avsiktligt felaktig folkbokföring är ett brott som kan ge böter eller fängelse, om det är grovt upp till två års fängelse.

Skatteverket har fått utökad budget för att förstärka folkbokföringen: Under 2020 med 45 miljoner kronor, 60 miljoner kronor för 2021 samt 50 miljoner kronor för 2022.

Källa: Skatteverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!