8 317 rattsurfare bötfälldes förra året

Under 2019 bötfälldes drygt 8 000 personer för "rattsurfning". Enligt tidningens läsare borde den siffran vara avsevärt högre.

1 500 kronor. Så mycket kostar det att köra bil och hålla telefonen samtidigt. Förra året bötfälldes 8 317 personer i hela landet för att ha brutit mot lagen.

1 500 kronor. Så mycket kostar det att köra bil och hålla telefonen samtidigt. Förra året bötfälldes 8 317 personer i hela landet för att ha brutit mot lagen.

Foto: Joakim Serrander

Sörmland2020-01-22 04:47

Den 1 februari 2018 skärptes lagtexten som gjorde "rattsurfning" förbjudet. Det blev då olagligt att hålla i en mobiltelefon samtidigt som man kör bil.

Hur efterföljs då lagen som  kom till stånd för att öka trafiksäkerheten? 

Sådär, säger polisen. Riktigt dåligt, svarar våra läsare efter en åsiktsefterfrågan på tidningens Facebook-sida.

– Ser ofta bilförare och busschaufförer som håller i telefonen samtidigt som de kör. Får en att känna sig otroligt otrygg, skriver Ria Malmström.

– Min dotter åker kommunal skolskjuts och det är ju inte bara en gång hon berättat om chaufförer som sitter och sms:ar under färd, uppger Jenny Bolinder.

– Allt som tar uppmärksamhet från att framföra fordonet är olämpligt och problemet med att hålla i mobilen under bilkörning är att man tappar fokus, säger Emil Nordlund, trafikstrateg på polismyndigheten.

Statistik från åklagarmyndigheten visar att det fattats 1 688 beslut om att väcka åtal eller strafförelägganden mot personer som bröt mot lagen fram till och med den sista januari 2019. 

Antal ärenden som gick till domstol avtog markant från hösten 2018 då det blev möjligt för polisen att dela ut en bot på 1 500 kronor direkt på plats under förutsättning att bilföraren erkände gärningen.

Under 2018 skrev polisen ut 3 400 bötesärenden för "rattsurfning", medan summan för helåret 2019 hamnade på 8 317. Siffrorna gäller för hela riket och någon specifik kommun- eller länsindelning finns ännu inte att ta del av.

– 1 500 kronor känns i lägsta laget och avskräcker tyvärr inte tillräckligt många, säger Tomas Bonn vid trafikpolisen i Eskilstuna.

Han ser ofta bilförare som mer eller mindre medvetet struntar i det aktuella förbudet.

– Nyare bilar har för det mesta inbyggd handsfree-funktion vilket gör det möjligt att prata i mobilen utan att behöva hålla i luren. Men det hjälper ju inte alla de som vill skriva medelanden och surfa när de kör bil.

Tomas Bonn tror att behovet att ha sin mobiltelefon nära till hands sitter i ryggmärgen hos många och att det är ett beteende som är svårt att vänja sig ifrån.

– Det spelar inte någon roll vilken situation folk befinner sig i, de bara måste hålla på med sin telefon ändå. Är de ute med hunden, på gymmet eller med barnen i lekparken – klart de ska använda telefonen och då känner de säkert att de kan använda den i sin privata miljö i bilen också, resonerar han.

Att rattsurfning utgör en trafikfara är enligt Tomas Bonn ett faktum.

– Det sker ett antal allvarliga olyckor  varje år på grund av att bilförare ägnar sig åt mobiltelefonen och därför brister i uppmärksamhet. Förhoppningsvis kan lagen bättra på den tråkiga statistiken.

Han menar att det är i synnerhet är när förare ska skriva och läsa meddelande som uppmärksamheten fallerar. 

– Kör du i 100–120 kilometer i timmen färdas bilen runt 30 meter i sekunden. Ett par sekunders oaktsamhet kan ställa till det en hel del, konstaterar Tomas Bonn.

Under fjolåret bötfällde han cirka 15 personer för "rattsurfning" och det hade sannolikt kunnat vara många fler. 

– De allra flesta erkänner utan omsvep och säger själva att de både känner till lagen och tycker att den är bra. Jag hade ett ärende där föraren först erkände men efter inrådan av sin pappa nekade. Det gick till rättegång och jag kallades att vittna. Det blev fällande dom och böter. Inte så lite pinsamt och ett resursslöseri om du frågar mig.

Så säger lagen

Du får som förare inte använda mobilen eller annan kommunikationsutrustning om du håller den i handen när du kör ett motordrivet fordon. 

Så här står det i trafikförordningen:

”Vid färd på väg med ett motordrivet fordon får föraren ägna sig åt aktiviteter som användning av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning endast om det inte inverkar menligt på förandet av fordonet. Föraren får inte använda denna utrustning på ett sådant sätt att han eller hon håller den i handen”.

Källa: Polisen

Karta: Eskilstuna
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!