Personalbrist hos ambulansen – bil ställdes av 27 dagar

I sommar har ambulansen i Vingåker stått parkerad mer än fem veckor till följd av personalbrist i Region Sörmland. Också ambulansen stationerad i Gnesta har varit avställd under två arbetspass. Ansvarig chef vittnar nu om ett tufft läge där vården varit extra ansatt i sommar.

Mats Hedkvist, enhetschef för ambulansen i Strängnäs och Eskilstuna säger att situationen varit extra tuff i sommar.

Mats Hedkvist, enhetschef för ambulansen i Strängnäs och Eskilstuna säger att situationen varit extra tuff i sommar.

Foto: Robin Folkö/TT

Sörmland2022-08-16 06:48

– En viss neddragning sker alltid på sommaren men det brukar inte vara så här mycket. Samtidigt ska all personal ha sin lagstadgade semester på fyra veckor. Och vi har svårt att få in personal som kan täcka upp utan att vi jobbar övertid, säger Mats Hedkvist, enhetschef på ambulansen i Eskilstuna och Strängnäs hos Region Sörmland.

Flera omständigheter har bidragit till årets extra svettiga sommar inom ambulanssjukvården. Enligt Mats Hedkvist har det varit svårare än väntat att rekrytera ambulanssjuksköterskor till Katrineholm och Nyköping. Samtidigt skedde ett antal oväntade personalavhopp och sjukskrivningar under slutet på våren. Därutöver har den ökade spridningen av covid-19 lett till ytterligare problem när sjuktalen på nytt stigit hos personalen.

– Vi får inte ihop det så det räcker till och därmed får vi ställa bilar ibland. Nu har det varit mycket med covid och jag vet inte hur många timmar jag suttit i telefon senaste veckan för att försöka bemanna in folk, säger Mats Hedkvist.

undefined
Det ställs höga krav på den som vill jobba inom ambulanssjukvården. Bland annat krävs det att du haft ett körkort - helst C-körkort - i tre år. Dessutom måste du klar av rätt hårda fystester och vara bra på att simma, berättar Mats Hedkvist.

Under vardagar rullar vanligtvis 16 ambulanser i Sörmland på dagtid. Att ambulanserna i just Gnesta och Vingåker valts bort när personalen inte räckt till beror på det lägre antalet inkommande larmsamtal därifrån. Och när det ändå larmats har andra ambulanser fått rycka ut i stället, berättar Hedkvist.

– Om vi har varit en bil kort i grundbemanningen så har andra fått täcka upp för exempelvis Vingåker.

Hur har det påverkat utryckningstiderna?

– Det är klart att det tar längre tid att åka från Katrineholm, men sedan har vi också så kallade passningsuppdrag, så är det tomt i en länsdel flyttar andra bilar över dit.

Men har det lett till längre väntetider?

– Jag skulle säga att vi inte har upplevt eller fått indikationer på att folk skulle ha fått vänta längre på ambulansen och blivit lidande på grund av det. Men det är så klart inte bra över tid.

undefined
Den ökade spridningen av Covid-19 har ställt till med ytterligare bekymmer när sjukttalet på nytt stigit bland personalen.

Målsättningen för region Sörmland är att minst 80 procent av alla ambulanser ska vara på plats inom 15 minuter när det handlar om larm av högsta prioritet. Vid ett sådant prio1-larm bedöms patienten ha akuta, livshotande symtom.

Tidningen har tidigare berättat att det tagit längre tid för ambulansen att komma fram under de senaste två åren. Där mediantiden i Sörmland gått från 12,6 minuter 2019 till 13,9 2021. 

Utöver problemen med att rekrytera ambulansvårdare råder det samtidigt stor brist på larmoperatörer hos Sjukvårdens larmcentral, som regionen driver ihop med region Västmanland och Uppland. Och när ingen kan svara i telefon har sjuksköterskor på ambulansen fått hoppa in i stället.

undefined
Ambulansen som stått mest stilla i sommar är den som är stationerad i Vingåker. Totalt 27 dagar har den varit avställd till följd av personalbrist.

Så en konsekvens av att man driver den här larmcentralen i egen regi är att det blivit mer ansträngt för ambulansen?

– Ja, det kan man säga, för vi måste låna ut folk till larmcentralen. Det måste finnas någon som svarar på samtalen. Så larmcentralen är prioriterad, där kan vi inte göra några som helst neddragningar.

Hur hållbar är den här situationen?

– Den är tuff. Men samtidigt tycker jag ändå att vi håller en god kvalitet, personalen mår bra trots att man jobbar mycket och ställer upp för varandra. Varje sommar är tuff för sjukvården och den här sommaren är absolut inget undantag.

Höga krav på personalen

Enligt Mats Hedkvist är 75 procent av personalen inom ambulanssjukvården i Region Sörmland sjuksköterskor och 25 procent är ambulanssjukvårdare. 

Varje ambulans måste ha en utbildad sjuksköterska med minst ett års erfarenhet och som genomgått en introduktionsutbildning. Först efter ett år har man jobbat sig upp till full behörighet att köra och vårda.

För ambulanssjukvårdare krävs det en undersköterskeutbildning samt en påbyggnad i ambulanssjukvård. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!