Akutvården hotas av transporter mellan sjukhusen

Sjuktransporterna mellan sjukhusen är så omfattande att den hotar akutsjukvården. Det menar Ambulansförbundet. – Så blir det när det är ont om vårdplatser, säger Vårdförbundet Sörmlands ordförande Ulla Jordán.

Sörmland2014-08-25 06:24

Antalet ambulanstransporter ökar för varje år. Och då gäller det inte bara akuta utryckningar.

Ökningen av transporter mellan sjukhusen gör att det inte finns tillräckligt många ambulanser redo för akuta utryckningar, menar Ambulansförbundet till Sveriges radio.

Transporter sker på grund av överbeläggningar på sjukhus och brist på vårdplatser, vilket gör att ambulansen måste rycka in och köra en patient till ett annat sjukhus.

Så är fallet även i Sörmland.

Det visar på behovet av fler vårdplatser och fler sjuksköterskor, menar Ulla Jordán.

Landstingets verksamhetschef Jörgen Lifvakt säger att antalet transporter ökar för varje år, inte minst transporterna av patienter mellan sjukhusen.

– Ja, det har ökat något jämfört med några år tillbaka, säger Jörgen Lifvakt.

Men att den ökat i en sådan omfattning att den skulle hota den akuta verksamheten är det inte frågan om, säger han.

– Det är bara en liten del av våra transporter som beror på vårdplatsbristen, säger Jörgen Lifvakt.

Ambulansverksamheten fick tidigare i år en rejäl ekonomisk förstärkning inte minst i södra länsdelen. Ambulansverksamheten i södra länet har under flera år varit eftersatt sett till hur belastningen ökat.

Tio miljoner kronor extra sköts till av Åsa Kullgren (S), Thomas af Bjur (FP) och Ann-Sofie Jacobsson (MP).

Pengarna innebar att Gnesta får en egen ambulans, som kommer nästa vecka, och ska trafikeras av en erfaren sjuksköterska.

Dessutom har man kunnat köpa in en ambulans som kan ta flera bårar, utökat antalet ambulanser i tjänst i Nyköping och utökat antalet tjänster med nio i Nyköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!