Digitaliseringen har gått snabbare i Sverige än i många andra jämförbara länder. Men den inkluderar inte alla. Enligt den senaste rapporten från Internetstiftelsen, "Svenskarna och internet 2019", lever en miljon svenskar i det som brukar kallas för det "digitala utanförskapet", som innebär att de aldrig eller sällan använder Internet.
– Det är många i dag som känner ett utanförskap, framförallt bland de äldre. Det kan handla om att man inte klarar av att använda Bank-id, eller att man har en smartphone, men känner sig osäker på hur den fungerar. Till exempel kan det vara svårt att parkera bilen utan en smartphone i dag, säger Malin Klintholm, som arbetar som biblioteksutvecklare på Region Sörmland med digitaliseringen i fokus.
Många vänder sig till biblioteken med sina digitala spörsmål. Louise Marchione, bibliotekarie på stadsbiblioteket i Eskilstuna, säger att biblioteket har blivit en "naturlig arena", där många kan få den hjälp de söker.
– Hos oss kan man boka en IT-kunnig person för att få hjälp. Vi kommer även att erbjuda en slags drop in-verksamhet som vi kallar IT-akuten med start den 26 februari, säger hon.
Anna-Karin Sjökvist är bibliotekschef i Katrineholms kommun. Hon säger att det inte alltid är de som verkligen behöver hjälp som nås av den.
– Många som vänder sig till oss använder redan Internet, och det är ju otroligt bra. Men de befinner sig i det digitala innanförskapet. Nu ska vi utreda hur vi ska nå de som befinner sig i utanförskapet, säger hon.
Lisbeth Sommarström, enhetschef på biblioteket i Nyköping, säger att man märker av klyftan mellan de som kan, och de som inte kan.
– Regeringen säger att vi ska bli bäst i världen på digitala tjänster, och där är vi inte riktigt i dag, säger hon.
Ämnet har fått gott om uppmärksamhet den senaste tiden. Allra mest på tapeten har frågan om betaltjänster varit. På senare år har allt fler företag och organisationer fått det svårare att hantera kontanter, något som fått flera äldreorganisationer att sparka bakut. Och nu har de har fått gehör för sina krav. I november förra året beslutade riksdagen att bankerna måste se till att medborgare kan ta ut pengar i hela landet.
På seniororganisationen PRO ser man till att hjälpa sina medlemmar med digitala spörsmål så gott det går, bland annat genom studiecirklar i samarbete med ABF. Enligt Göran Tinglöv, som är ordförande för PRO Samorganisation i Eskilstuna, är många äldres digitala rädsla kopplad till just – pengar.
– Faran är att de allra äldsta blir utan hjälp, det är vår största utmaning. Många klarar inte av och törs ofta inte pröva på ny teknik.
Vad bottnar rädslan i?
– Det står ofta i tidningen om äldre som blivit lurade och råkat illa ut genom att släppa ut en kod eller så, och ingen vill ju bli lurad på sina besparingar. Man målar upp skräckscenarier. Då avstår man hellre tekniken helt och hållet, säger han.
Göran Tinglöv tror att det bara finns ett sätt att få rädslan att släppa.
– Man måste ta skräcken på allvar, och då handlar om att ge information, information, information. Utbildning är den enda vägen framåt.
Den som känner att den vill förbättra sina digitala kunskaper har goda möjligheter att göra det i vår. Både länsstyrelsen, ABF och biblioteken håller i utbildningar. Bland annat håller biblioteken i den nationella "All digital week" under v. 13, då frågan uppmärksammas.