Älgen kan bli rödlistad: "Föreslår restriktiv jakt"

Älgstammen har på kort tid minskat i rask takt. Risken är nu att älgen kan rödlistas om inte något görs.

Anders Nilsson är biträdande riksjaktvårdskonsulent och kommunikationschef på Svenska Jägareförbundet, vars kansli finns på Öster Malma.

Anders Nilsson är biträdande riksjaktvårdskonsulent och kommunikationschef på Svenska Jägareförbundet, vars kansli finns på Öster Malma.

Foto: Pontus Lundahl/TT & Madeleine Lewander

Sörmland2023-09-09 10:53

Älgstammen har minskat drastiskt och nu finns det en risk att älgen kan bli rödlistad, vilket P4 Sörmland tidigare rapporterat om.

– Rödlistan i sig signalerar ju en arts utveckling över tid, om en art minskar väldigt fort kan den flaggas som rödlistad, det innebär inte direkt att den i sig är utrotningshotad, säger Anders Nilsson, biträdande riksjaktvårdskonsulent hos Svenska Jägareförbundet på Öster Malma.

Talar vi specifikt om Sörmland, så är den sammanslagna bilden att älgstammen har minskat med tiden, påpekar Anders Nilsson.

Han menar att en bidragande faktor bakom minskningen, är att markägare tryckt på för att minska älgstammen. Detta för att undvika betesskador på ungskog. Nu behövs också något göras för att vända utvecklingen, enligt Anders Nilsson.

– Vi har haft en rad år där älgen minskat kraftigt och fortsätter det i samma takt så kommer den att bli rödlistad. Men ifall vi bromsar nedgången aktivt, så kan vi såklart förändra den här situationen.

När det kommer till åtgärder för att älgstammen ska få återhämta sig, så föreslår Anders en mer begränsad jakt under en period.

– Jag rekommenderar en restriktiv jakt så stammen kan återhämta sig. Ett totalt jaktstopp rekommenderar vi däremot inte, eftersom läget ser lite annorlunda ut i olika delar av landet. 

undefined
Även i Sörmland så har älgstammen minskat, påpekar Anders Nilsson, biträdande riksjaktvårdskonsulent hos Svenska Jägareförbundet på Öster Malma

Ett hot som älgen möter här i länet är vargen, eftersom att Södermanland är det län som har flest vargrevir i förhållande till dess yta, påpekar Gunnar Glöersen, som är rovdjursansvarig på Svenska Jägareförbundet.

– Ungefärligt så går det åt 120 älgar per vargrevir, men eftersom det finns en hel del hjort och rådjur i Södermanland, så är sannolikheten att det rör sig om en lägre siffra än det, säger Gunnar Glöersen.

Andra faktorer som påverkar älgstammen är, förutom vargen, enligt Anders Nilsson också till viss del klimatet.

– Älgar lider av alltför varm temperatur, ju tidigare sommar desto sämre är det för älgen. En annan sak att ta hänsyn till när det kommer till förvaltningen är ju att vargen äter en del älg.

När det kommer till hur mycket älg som skjuts av, så menar Anders att det fortfarande glappar mycket mellan tilldelningar och avskjutningar. Men att tilldelningen har minskat från år till år.

Vad det gäller antalet avskjutningar så sköts det för tio år sen, år 2013, 1366 stycken älgar och år 2022, som är den senaste statistiken, totalt 419 stycken, enligt webbsidan Viltdata. När det kommer till observationer av älg, har den statistiken sjunkit kraftigt. År 2013 rapporterades det in 0,0909 älg per mantimme och år 2022 låg siffran på 0,0508.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!