Enligt statistik från Folkhälsomyndigheten dricker en miljon svenskar ohälsosamt mycket alkohol. Äldre och framförallt kvinnor, är den grupp som ökat mest de senaste åren.
– Förr drack äldre kvinnor väldigt sällan alkohol, där har det skett en stor förändring. Vården måste bli bättre på att möta de förändrade alkoholvanorna, säger Sven Andreasson, överläkare på Beroendecentrum Stockholm.
Förändringen har många orsaker. Resandet och anammandet av den kontinentala vanan att dricka vin till maten och den allmänt förändrade inställningen till alkohol är starka faktorer, anser Sven Andreasson.
– Ett viktigt problem är att alkohol lyfts så positivt i media. Många har tagit intryck av att en god måltid är bortkastad utan ett glas vin. Det borde vara förbjudet med reklam för alkohol, precis som det är för tobak, säger han.
Pensioneringen är en av de största omvälvningarna i livet och många har svårt för omställningen från aktiv till icke efterfrågad.
– Alkohol är den levnadsvana som vårdpersonal har svårast att prata om. Och många av de som dricker ohälsosamt mycket söker inte hjälp, eftersom de är oroliga för vad som kan hända. Det finns fortfarande en stark stigmatisering kring alkoholproblem, säger Sven Andreasson
Schablonbilden kring vem som har problem är också så stark att många inte känner igen sig.
– De ser bilden av Kolingen framför sig och tänker att sån är ju inte jag, säger Sven Andreasson.
Äldre som dricker för mycket alkohol riskerar sin hälsa på många sätt. Leversjukdom, cancer, fallolyckor och dödsfall kan ofta kopplas till alkohol. Effekten av många mediciner slås ut av alkohol. Dessutom kan blandningen av alkohol och mediciner bli farlig. En del använder alkohol för att döva sorgen och ensamheten efter att ha förlorat en partner. Men alkoholen kan i sin tur ge upphov till psykisk ohälsa.
– Många dricker sig till ångest, depressioner och sömnstörningar, säger Sven Andreasson.
Att motivera äldre att dra ner på alkoholen utifrån vilka fysiska skador man får i framtiden är dock svårt.
– Svaret blir ofta att "lite kul ska jag väl få ha", men huvudbudskapet måste vara att få mer glädje av livet här och nu. Och oftast räcker det med en kort behandling där patienten känner sig sedd.
Att vården gör en ordentlig undersökning och uppföljning som vid andra sjukdomar, är avgörande för att nå en förändring.
– Det har en stor effekt att doktorn har fattat och att någon bryr sig om. Då brukar lösningarna finnas hos patienten, säger Sven Andreasson.