All mat till länets sjukhus ska lagas i Nyköping

All sjukhusmat i Sörmland ska tillagas i Nyköping och transporteras till Mälarsjukhuset och Kullbergska tre gånger i veckan. Åtgärden beräknas ge en årlig besparing på fyra miljoner kronor.

I det nya Fleximatsystemet ingår ett utbud om cirka 20 olika huvudrätter som patienten kan välja bland. Matsvinnet minskar betydligt och patienterna kan själva välja vad och när de ska äta, säger Monica Johansson (S), regionstyrelsens ordförande.

I det nya Fleximatsystemet ingår ett utbud om cirka 20 olika huvudrätter som patienten kan välja bland. Matsvinnet minskar betydligt och patienterna kan själva välja vad och när de ska äta, säger Monica Johansson (S), regionstyrelsens ordförande.

Foto: Region Sörmland/Magnus Grimstedt

Sörmland2020-11-04 14:58

Bakgrunden till beslutet som en enig regionstyrelse fattade på tisdagen är införandet av måltidssystemet Fleximat. Syftet är att skapa ett måltidsutbud som erbjuder en stor variation rätter och utgår från patientens behov.

– Tanken är att patienten själv får välja vad den ska äta och när den vill. Vi har kört systemet med Fleximat sedan en tid på Nyköpings lasarett och undersökningar därifrån visar att patienterna är mer nöjda med maten än tidigare. Samtidigt har matsvinnet minskat rejält, säger regionstyrelsens ordförande Monica Johansson (S).

I den förstudie som gjorts om att införa Fleximat på länets två övriga sjukhus framgår att det mest kostnadseffektiva sättet är att koncentrera måltidstillverkningen till det nya produktionsköket vid Nyköpings lasarett. Maten ska sedan transporteras till Mälarsjukhuset och Kullbergska sjukhuset i Katrineholm tre gånger i veckan.

Det ökande antalet transporter kommer inte att få några negativa miljömässiga konsekvenser enligt Monica Johansson.

– Nej, vi har mycket transporter mellan sjukhusen redan i dag. Dessutom går vi alltmer mot en fossilfri fordonsflotta.

undefined
Regionstyrelsens ordförande Monica Johansson (S).

För att sjukhusen ska kunna ta emot och hantera maten krävs ombyggnader av befintliga produktionskök samt anpassningar på de olika avdelningarna. Totalt handlar det om investeringar på närmare 15 miljoner kronor. Å andra sidan räknar regionledningen med att effektiviseringar i bland annat bemanningen ger en årlig besparing på cirka fyra miljoner kronor.

– Investeringarna behöver göras oavsett om vi inför Fleximat eller inte. Men det här handlar inte i första hand om ekonomi, det är ett måltidssystem som utgör en mycket viktig del i patientbehandlingen.

Kommer berörd personal behöva oroa sig för att förlora jobbet?

– Nej, men däremot så kommer det sannolikt att innebära en omställning för en del personal. En del av dem som jobbar i produktionsköken kan komma att bli så kallade måltidsvärdar i stället.

Det nya måltidssystemet kommer att införas successivt med start redan i år.

– Det kommer att vara fullt utbyggt någon gång under 2024-2025 men tas i bruk i takt med de ombyggnader av avdelningar som pågår redan nu på sjukhusen, säger Monica Johansson.

Rättspsykiatriska sjukhuset Karsudden i Katrineholm undantas från Fleximatsystemet eftersom konceptet inte passar den patientgruppen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!