Efter lite strul och ett samtal till Jordbruksverket har Katrineholms ryttarförenings chef, Annette Karlsson, lyckats registrera sina privata hästar.
– Hemsidan är lite strulig att hitta på och jag var tvungen att ringa för att få hjälp. Men nu när jag vet hur jag ska göra är det lätt. När man knappar in rätt passnummer kommer information om hästen upp automatiskt, säger hon.
Den 1 oktober ska alla hästanläggningar och dess ansvariga vara registrerade hos Jordbruksverket. Hästar som stannar mer än 30 dagar ska också registreras på anläggningen. Alla hästar inom EU ska vara id-märkta och ha ett hästpass.
Men när Annette Karlsson skulle registrera ridskolans hästar var det stopp.
– Min fullmakt hade gått ut, jag väntar på en ny. Men jag har förberett listor med alla passnummer inför registreringen, säger hon.
På Trolldal finns tre stall med totalt cirka 25 ridskolehästar och 30 privata inackorderingar. Anläggningen har ordnat med säker förvaring för hästpassen i alla stall, för att de ska vara tillgängliga vid en kontroll, även om ägaren inte är på plats.
– Men jag är inte där och håller koll. Skulle det bli en kontroll så är det hästägaren som är ansvarig.
Syftet med de nya reglerna är att förbättra djurhälsan och förhindra utbrott av sjukdomar.
– Det finns säkert en bra tanke, men man kan vara lite tveksam till om det här fyller en funktion. Om man ska använda systemet för smittspårning så måste 100 procent sköta det här rätt och jag är tveksam till om det verkligen kommer att bli så. Jag har mina privata hästar på bete hos en bonde och han hade uppmärksammat att det måste registreras framöver. Men jag undrar om alla med beteshästar gör det?, säger Annette Karlsson.
Samtidigt är hon väldigt positiv till det nya systemet med chip på alla hästar, så att man inte kan fuska och para ihop hästar med "fel" pass.
– Jag har varit med om att folk bluffar med passet när man importerar hästar. Finns det ett chip är det svårare. Chip är också bra för att kunna kontrollera vid långa transporter, säger Annette Karlsson.
De nya reglerna har uppmärksammats i ridsporttidningar och av Ridsportförbundet. Informationen från Jordbruksverket har varit lite mer knapphändig, men Annette ser det som alla hästägares ansvar att hålla sig påläst om vilka regler som gäller.