Allt färre bankkontor erbjuder bankfack

SEB:s bankkontor i Eskilstuna slutar att tillhandahålla bankfack den 31 augusti. Tidigare har Nordea i Eskilstuna och Sörmlands Sparbank i Malmköping slutat med bankfack.

Foto:

Sörmland2015-07-20 18:00

– Det är väldigt låg efterfrågan på bankfacken och den minskar hela tiden, säger Anna Helsén, presschef på SEB.

Eskilstunakontoret har informerat sina kunder om att bankfacken kommer att tas bort från och med den 31 augusti. Förutom minskad efterfrågan beror förändringen på att bankkontoret håller på att byggas om.

– Man tar bort ett plan och gör kontoret mer funktionellt. Personalen ska sitta närmare varandra. Det plan där bankfacken finns kommer inte längre att vara en del av kontoret.

Kunderna erbjuds i stället att hyra eller köpa ett kassaskåp som man har hemma. När det gäller dokument, som till exempel testamenten och värdepapper, finns det även ett alternativ som kallas depå.

– Det innebär att man scannar in dokumenten, säger Anna Helsén.

SEB:s kontor i Strängnäs fortsätter att tillhandahålla bankfack.

Nordea i Eskilstuna slutade erbjuda bankfack i samband med man bytte lokaler 2012.

– Man bygger inte ett nytt bankvalv i dag eftersom det inte finns den typen av behov längre. Det är för dyrt att bygga den typen av säkerhetsklass, säger kontorschefen Stefan Slagbrand och fortsätter:

– En stor anledning till att det fanns var att vi själva genererade väldigt mycket värdepapper. Men genom att allt digitaliseras nu så genererar bankerna egentligen inte någonting som ska ligga i ett bankfack.

Sörmlands Sparbank slutade att tillhandahålla bankfack på sitt kontor i Malmköping i samband med att kontoret minskade sitt öppethållande 2012.

– I och med att tillgängligheten blev så pass begränsad så var det svårt att ha bankfacken kvar, säger Agneta Flagstad, privatmarknadschef på Sörmlands Sparbanks kontor i Flen.

På bankkontoret i Flen kan man fortfarande hyra bankfack.

– Just nu omfattar våra fack både Flens- och Malmköpingskunderna. Vi har inga planer än så länge på att ta bort dem. Vi tycker att det är en bra service som vi vill behålla, säger Agneta Flagstad.

Hur har intresset för bankfacken utvecklats?

– Visst har det minskat. Tittar vi 15 år tillbaka i tiden så har vi färre nu. Det är klart att det har förändrats i och med att många handlingar har blivit digitala. Tidigare, när det fanns aktiebrev, var det ett annat behov av bankfack.

Sparbanken Rekarne erbjuder bankfack i Eskilstuna, men inte på sina kontor i Strängnäs och Mariefred.

– Vi har bankfack i Eskilstuna på Kungsgatan 5. Det är färre och färre som frågar efter det. Vi har gott om bankfack nere i valvet. I Mariefred och Strängnäs har vi inga sådana lokaliteter, säger marknadschefen Hans Kindahl.

Varför har ni kvar bankfacken?

– Helt enkelt för att vi har den möjligheten. Vi har ju ett valv nere i källaren.

Handelsbankens kontor vid Fristadstorget i Eskilstuna tillhandahåller bankfack och har inga planer på att ta bort dem.

– Vi är en fullsortimentsbank. Bankfack är en tjänst som vi vill kunna erbjuda kunderna, säger kontorschefen Katarina Rülcker och fortsätter:

– Det är klart att det har minskat på grund av att det är så mycket mer handlingar som är digitala, men fortfarande finns det ju de som väljer att låsa in värdeföremål.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om