Allt fler bilister kör dubbat – trots mildare vintrar

Allt fler bilister kör dubbat och river därmed upp farliga partiklar på regionens vintervägar. Att behovet av dubbdäck motiveras av det sörmländska väglaget är inte alldeles glasklart.

Sörmland2016-11-30 05:30

På torsdag är det lag på vinterdäck. Risken för snö, is, modd eller frost bedöms då finnas i hela landet.

Många bilar rullar redan på vinterdäck. Den 1 oktober blev det tillåtet även att sätta dubbade däck på bilen. Vi rapporterade då att dubbat är fortsatt orubbat som det mest använda vinterdäcket, trots miljö- och hälsolarmen. Dubbarna bullrar och river upp partiklar och förorenat vägdamm som orsakar både sjukdom och dödsfall.

Drygt 63 procent av landets 4,6 miljoner personbilar körs vintertid med dubbade däck. Men andelen dubbfria friktionsdäck ökar. Det visar den senaste undersökningen som Trafikverket gör tillsammans med Däckbranschens informationsråd.

Det är stora skillnader mellan Trafikverkets sex regioner. I storstadsområdena Stockholm och Göteborg minskar bruket av dubbdäck kraftigast. Där har det kampanjats om dubbdäckens miljörisker, som bedöms vara särskilt stora i innerstadsmiljöer. På vissa gator i storstäderna är det förbjudet att köra med dubb. Nästan hälften av Stockholms bilister kör nu dubbfritt, vilket har fått ner partikelhalterna. Samtidigt håller sig 96 procent av norrlänningarna enligt undersökningen till dubbat.

I norr ökar andelen bilar med dubbdäck. Men så är fallet också i region öst, där Sörmland ingår. Både i fjol och i år rullar fler dubbdäck på våra vägar än riksgenomsnittet. Och tvärtemot trenden har användningen av dubbdäck här ökat under den senaste treårsperioden. Den ligger nu på 73 procent, medan snittet för landet är drygt 63 procent.

De dubbade däcken bedöms av många experter vara snäppet säkrare. De är inblandade i färre olyckor och räddar liv, uppger till exempel finska statens tekniska forskningscentral VTT i en ofta citerad undersökning.

Särskilt är det på våt is och asfalt som dubbdäcken kommer till sin rätt. På packad eller lös snö och torrt vinterväglag anses dubbfria däck vara lika bra – eller bättre.

Men forskningen är inte entydig och att säga att den ena däcktypen är säkrare än den andra är att slira på sanningen.

En norsk studie visar ingen ökning av olyckor när fler bilister gick över till friktionsdäck. Trafikverkets hållning är att bilar med antisladdsystem och odubbade däck i alla väglag är lika säkra som bilar med dubbdäck. Olyckorna beror oftare på föraren än däcktypen.

Säsongen för vinterdäck är grovt räknat 197 dagar per år. Men är antalet dygn med typiskt "dubbdäck-väglag" så många i Sörmland att det motiverar en ökning av däcktypen? Det visar sig vara en svårbesvarad fråga.

Vintrarna i vår del av landet har blivit mildare. Under de senaste fem åren har antalet dygn med minst en centimeters snötäcke minskat till i genomsnitt 90 dygn, enligt Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut.

SMHI har ingen samlad statistik över antalet dygn med vinterväglag. Klimatologen Sverker Hellström vet att det i Sörmland råder frost någon gång under dygnet i i genomsnitt 134 av de 197 vinterdäcksdygnen. Frosten ökar risken för blixthalka, där särskilt dubbdäcken bör komma till sin rätt.

– Antalet isdygn, då temperaturen inte går över noll på hela dygnet, är 55, redovisar Hellström vidare.

Men inget av detta ger ett svar, särskilt eftersom även snöröjningen och halkbekämpningen måste vägas in.

Det påpekar Peter Miinalainen. Han är projektledare för underhåll vid Trafikverket, som inte för någon statsitik om antalet dygn då det görs insatser på de sörmländska, statliga vintervägarna.

– På det större vägnätet, där vi saltar i förebyggande syfte, är ju syftet att helt undvika halka. Då ska det inte spela någon roll vilken typ av däck du har, så länge det är vinterdäck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om