Sörmland var länge ett av bara fyra landsting som inte erbjöd det så kallade KUB-testet. Samtidigt har den markanta efterfrågan på mer patientsäker och tillgänglig fosterdiagnostik ökat även här.
– En spegling av den rådande orostrenden i samhället, tror Karin Thelander, specialistbarnmorska på kvinnokliniken vid Nyköpings lasarett.
Före 2015 var många gravida sörmlänningar tvingade att vända sig till privata mottagningar och betala flera tusenlappar för att KUB-testa sig. När patientsäkerhetslagen sedan trädde i kraft kunde de göra testet i andra landsting – på Sörmlands bekostnad.
– Det handlar om tre miljoner kronor på ett år. Varför kasta bort dem när vi klarar att göra testet lika bra? säger Thelanders kollega Vicktoria Ek.
– Men framför allt är det en rättighetsfråga att kunna erbjuda det, säger Thelander.
Av båda dessa skäl tog de initiativet till att införa KUB-testet i Nyköping. Därmed utförs det nu på två av länets tre sjukhus.
KUB är ett kombinerat ultraljud och biokemiskt prov som utan risk för kvinnan kan göras under graviditetsveckorna 11-14. Det ställer ingen diagnos. Men det har en hög träffsäkerhet i fråga om att värdera risken för kromosomavvikelser som Downs syndrom hos fostret.
Nyköping är först ut i länet att erbjuda KUB till alla som blir gravida. Kullbergska sjukhuset i Katrineholm har utfört testets ultraljudsdel, kallad NUPP, sedan 2012. I kombination med fostervattenprov kan NUPP upptäcka 75 procent av Downsfostren. NUPP tillsammans med blodprovet i KUB kan hitta upp emot 90.
– I och med att Nyköping nu börjat göra blodproverna kan jag också göra det. Våra barnmorskor pratar om fosterdiagnostik med alla patienter som skrivs in, men vi erbjuder KUB bara till dem som är över 35 år, säger Christina von Feilitzen.
Hon är vårdenhetschef på Kullbergskas kvinnoklinik som är gemensam med Mälarsjukhusets. I Eskilstuna finns inte resurser för att utföra testet.
KUB finner inte alla graviditeter med Downs. De kvinnor som inte kan acceptera den osäkerheten ges rådet att då välja ett fostervattenprov, som dock innebär ett ingrepp i kvinnans kropp som i ett fall av 100 kan orsaka missfall. Erfarenheten på Kullbergska, där NUPP har minskat antalet fostervattenprov, är att majoriteten av kvinnorna som får besked om hög risk för kromosomavvikelse hos fostret väljer att också göra ett fostervattenprov för att få ett säkrare underlag.
– KUB ska användas för selektering. Patienten bör inte fatta beslut utifrån det, säger Ek.
Fosterdiagnostik väcker många svåra frågor kring abort, urval och Downsbarnens rätt att få födas. Thelander och Ek försöker att vara tuffa men objektiva i sina frågor om kvinnors motiv till att KUB-testa sig.
– Ska vården aktivt hjälpa till att leta efter Downsbarn? En avvikelse innebär inte att fostret måste tas bort, vilket många tror. Vi tar inte ställning för eller emot Downs. Men våra patienter ska ha samma rättigheter till vård som andra. Vår roll är att ge dem så bra information som möjligt för att kunna ta ett beslut, säger Thelander.
Testerna på Kullbergska har inte lett till fler aborter. Bland de ännu gravida KUB-patienterna i Nyköping har inget Downsfall upptäckts. I slutet på maj hade 73 tester gjorts, vilket motsvarar 30 procent av Nyköpingspatienterna. Vicktoria Ek uppskattar att 80 procent kommer att göra KUB när möjligheten blivit mer känd.