Bland annat ser Danmark och Norge över möjligheten att starta sin egen Almedalsvecka, uppger Camilla Sandström. Hon tycker att det är viktigt med mötesplatser och att politiken ges möjlighet att även mellan valen bekänna färg i aktuella frågor.
– Och för mig som forskare är det också viktigt att delta, kunna presentera forskningsresultat för media, organisationer och politiker, som är på plats. Under Almedalsveckan kan man på koncentrerad tid få ut sitt budskap, säger hon.
Men visst finns det inslag av jippo också. Ett besök på Almedalsveckan är bara förbehållet människor med pengar.
– Ja, så är det, vem har råd att vara här? Och det kostar pengar för kommuner och landsting att vara på plats, säger hon.
Flera lokalpolitiker och tjänstemän från Sörmland är på plats. Landstingsstyrelsens ordförande Monica Johansson (S) är en av flera Socialdemokrater som är i Visby denna vecka.
– Det är mycket intressanta seminarier om framtid och nutid. Det är mycket som har bäring i mitt uppdrag, säger Monica Johansson.
Hon tycker det är viktigt att vara på plats och att även landstinget aktivt är med på vissa seminarier för att "synas och visa att vi är bra på en del saker".
Monica Johanssons besök på Gotland betalar Socialdemokratiska distriktet, som får pengar från landstinget (skattemedel).
Sverigedemokraterna är också på plats, men där betalar var och en ur egen ficka, enligt distriktets ordförande Lina Boy (SD). Hon deltar för att först och främst packa flaggor och resa tält till partiets evenemang.
Moderaterna i Sörmland har också representanter på plats. Landstingets oppositionsråd Magnus Leivik prisar Almedalsveckan, men deltar inte i år.
– Ett jättebra tillfälle att kompetensutveckla sig och omvärldsbevaka. Det är fullt med seminarier, säger han.
Varför är du inte där i år om det är så viktigt?
– Familjesituationen tillåter inte det, svarar han.
Almedalsveckan innehåller bland annat nästan 4 000 arrangemang, 700 journalister är på plats.