Ambulanspersonalen är igång 24 timmar

Ambulanspersonalen har ett tufft jobb från början – och inte blir det lättare för att de under vissa pass arbetar ett dygn i sträck.

Foto:

Sörmland2015-01-12 06:43

Martin Jansson är ambulanssjuksköterska och Vårdförbundets förtroendevalda i södra Sörmland. Han är en av dem som är kritisk till att ambulanspersonal i Sörmland arbetar 24-timmarspass.

– Det förstår vem som helst, att om man är vaken 22 timmar i sträck och sedan sätter sig i en bil och kör eller ska vårda en patient, då kan det hända olyckor, och det har det gjort, säger han.

Det han först och främst syftar på är den allvarliga olycka som skedde i Västra Götaland för några år sedan, då en ambulansförare somnade bakom ratten.

Hur mycket ökar riskerna för personal och patienter i slutet av ett dygnspass?

– Man säger att tolv timmars vakenhet motsvarar en rattonykterhet på 0,2–0,4 promille i kroppen, säger Jansson.

– Det är många som behöver längre återhämtning efter dygn- jämfört med nattpass och hade tanken på dygnsarbete kommit i dag hade det aldrig tillåtits, fortsätter han.

Vårdförbundet Sörmlands avdelningsordförande Ulla Jordan har en teori kring varför frågan om 24-timmarspassen kommit upp nu. Att en större del av personalen har ansvar för hem och barn och att det inte alltid går ihop med dygnslånga arbetspass.

– Förr var det mest män som arbetade inom ambulansverksamheten. Nu är det mer kvinnor, samtidigt som män har mer ansvar för barn och hem än tidigare. Sedan har arbetssituationen förändrats, det är betydligt fler körningar under ett pass nu, säger hon.

Martin Jansson menar att det snarare beror på det senare – arbetssituationen.

– De senaste 20 åren har det varit en stor ökning i antalet uppdrag som man får ge sig ut på. Förut kunde man då och då få sova en hel natt under ett dygnspass. Sedan jag började för 15 år sedan har antalet rena uppdrag per dygnspass ökat med 20–30 procent, säger han.

Helt enkel är dock inte frågan. Långt ifrån all ambulanspersonal vill sluta arbeta 24-timmarspass. När de har jour tjänar de bara 19 procent av sin lön, men när de då åker ut på ett uppdrag blir det övertidsersättning; 180–240 procent av timlönen. Jansson menar också att det blir billigare för arbetsgivaren att ha kvar dygnspassen.

– Annars skulle de ha försvunnit för länge sedan. De behövs inte lika mycket personal när man kör med jour.

– Jag vill inte skapa en uppvigling mot arbetsgivaren men vill förklara hur det är att jobba dygn. Man har skapat ett system där man kan ringa chefen i beredskap om man känner att man inte orkar länge, för att då kunna ställa ambulansen. Men det systemet fungerar inte, det förutsätter att det finns ambulanser lediga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om