Fler anställda i regionen trots anställningsstopp

Region Sörmland måste spara. Men några stängda mottagningar eller kliniker finns inte på agendan, enligt regiondirektör Magnus Johansson.

Magnus Johansson, regiondirektör i Region Sörmland, konstaterar att personalstyrkan måste minska. Med hur många är svårare att säga.

Magnus Johansson, regiondirektör i Region Sörmland, konstaterar att personalstyrkan måste minska. Med hur många är svårare att säga.

Foto: Magnus Grimstedt

Sörmland2024-02-11 11:43

För att minska kostnaderna och för att på sikt få en budget i balans har det sagts att antalet anställda i Region Sörmland måste minska med omkring 700 personer. Den 1 oktober infördes anställningsstopp.

Trots detta har antalet anställda i regionen ökat. I december 2023 var man omkring 60 fler, jämfört med ett år tidigare. Och även nu finns det många lediga jobb i regionen. Förklaringen är att anställningsstopp betyder att nyanställningar bara får ske med dispens, inte att det är totalstopp.

Men trots att antalet anställda har ökat, har personalkostnaderna minskat. 

Hur det går ihop? Hyrpersonalen har minskat mer, än vad den egna personalen ökat.

– Tittar vi på hyrpersonalen så har vi gjort ett jättearbete under 2023. Vi har minskat totalkostnaderna med 26 miljoner, säger regiondirektör Magnus Johansson.

undefined
Magnus Johansson, regiondirektör i Region Sörmland, konstaterar att personalstyrkan måste minska. Med hur många är svårare att säga.

Nu minskar dessutom även kostnaderna för hyrläkare, som ökade under 2023, samtidigt som regionen lyckades minska antalet hyrsjuksköterskor kraftigt. 

Sammantaget har hyrpersonalen minskat med motsvarande 140 årsarbetare – och den totala personalkostnaden, när de som nyanställts i regionen räknas in, har minskat med 80 årsarbetare.

Det är ganska långt från 700. Personalneddragningar är därför fortfarande att vänta. 

– Ja absolut, det är nödvändigt, så är det. Det är 500 miljoner som vi behöver hämta in, då är medarbetare en stor del av det, säger Magnus Johansson.

Men hur många färre anställda regionen kommer att få kan regiondirektören inte säga. 

– Jag vill inte ens nämna en siffra. Eftersom vi jobbar brett och på flera fronter går det inte att säga.

Han understryker att det är kostnader motsvarande omkring 700 årsarbetare som ska bort. Hur många verkliga personer som berörs kan vara en annan sak – till exempel kostar inhyrd personal mer än egen.

undefined
Några stängda mottagningar eller kliniker på länets sjukhus finns inte på agendan, enligt regiondirektören, bortsett från planerna på att centralisera psykiatrin.

För att klara neddragningarna måste arbetssätten förändras, enligt Magnus Johansson. Effektivare och bättre samarbete mellan olika delar av vården ska kunna leda till kortare väntetider för patienterna. Därmed hoppas han att patienterna inte ska märka av några försämringar till följd av personalminskningarna.

Några centraliseringar av kliniker eller stängningar av mottagningar på något av länets sjukhus finns det inga planer på, enligt Magnus Johansson – med undantag av förslaget om att centralisera psykiatrin.

 –Nej, några sådan beslut finns inte alls i dagsläget, säger Magnus Johansson.

Regionens ekonomi 2023

Region Sörmland gjorde ett ekonomiskt underskott på 1,1 miljarder kronor förra året. Det är visserligen något bättre än den prognos som pekade på minus 1,2 miljarder, men fortfarande "ett stort underskott", som regionstyrelsens ordförande Christofer Öqvist (M) konstaterar i regionens skriftliga bokslutskommuniké.

Regionen väntas gå med ett stort underskott, 890 miljoner kronor, även i år. Först 2026 räknar regionen med ett överskott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!