Ansträngd situation på grund av överbeläggningarna – vårdpersonal gråter

Rekordmånga överbeläggningar, patienter som vårdas på avdelningar de inte hör hemma, personal som tvingas arbeta dubbla skift. – Läget är besvärligt och tungt för personalen, säger Elisabet Lundevall, landstingets divisionschef.

SÖRMLAND2016-06-29 18:06

Sommaren har hittills inte inneburit någon ljusning på länets sjukhus. Antalet överbeläggningar (definieras när patient vårdas på vårdplats som inte säkerställer kraven om patientsäkerhet och arbetsmiljö) är i Sörmland fortfarande högst i hela landet.

Trots att antalet överbeläggningar gått ned något från april till maj är antalet överbeläggningar, utan konkurrens, högst i landet.

Allra värst är det på Mälarsjukhuset, 13,1 överbeläggningar per 100 disponibla vårdplatser, följt av Nyköpings lasarett 11,3. Snittet för riket är 2,8 överbeläggningar.

Under tisdagen hade till exempel två avdelningar på Mälarsjukhuset elva överbeläggningar på 36 platser. Nästan en fjärdedel av patienterna låg alltså i extra sängar.

– Vårdplatssituationen är mycket ansträngd på hela sjukhuset och vi har färre kirurgiska vårdplatser att disponera än tidigare. Det påverkar även situationen på akuten på grund av svårigheter att skapa vårdplatser för det akuta intaget, uppger Pernilla Westerberg, överläkare och chef för kirurgen och urologikliniken.

Situationen på Nyköpings lasarett är snarlik, 20 överbeläggningar på tre vårdavdelningar. På Nyköpings lasarett finns bara 62 vårdplatser tillgängliga i sommar, färre än på flera år, på grund av sjuksköterskebrist.

– Vi har mycket patienter och överbeläggningar på samtliga avdelningar. Personal får arbeta extra för att vi ska kunna lösa situationen, säger Agnieszka Gotowiec Edgren, verksamhetschef på vårdplatsenheten.

Under våren och sommaren har också flera sjuksköterskor sagt upp sig. Personal som är kvar går på knäna, en del gråter över arbetssituationen.

På Kullbergska sjukhuset är situationen något bättre, men även här var det flera överbeläggningar under tisdagen, sex stycken på vårdplatsenheten.

– Det är tufft och vi har inga marginaler när personal blir sjuka tvingas vi beordra in personal, säger Åsa Högnäs Bredell, verksamhetschef på vårdplatsenheten.

Så få vårdplatser som Kullbergska har i sommar har inte förekommit på fem år, uppger hon.

Elisabet Lundevall säger att läget är mest bekymmersamt på Mälarsjukhuset och Nyköpings lasarett. Hon säger att man arbetar intensivt med samverkan mellan sjukhusen och för att trygga patientsäkerheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!