– Vi ser fler och fler barn i låga åldrar som insjuknar i diabetes, säger Hans Hedengren som är ordförande i Nyköpingsortens diabetesförening.
Lördagen den 14 november uppmärksammas Världsdiabetesdagen över hela världen. I samband med dagen presenterar stiftelsen Forska!Sverige ett faktablad om hur viktig forskningen är för diabetikerna. Forskningen räddar liv, sparar pengar och utvecklingen ger bättre möjligheter att behandla och bota diabetes, skriver de.
Ungefär 900 barn i Sverige drabbas av typ 1-diabetes varje år. Det gör att typ 1-diabetes är den vanligaste livshotande sjukdomen hos barn, skriver stiftelsen i ett pressmeddelande. Idag är det mer än dubbelt så vanligt att barn får sjukdomen än vad det var på 80-talet.
– Vi är 253 medlemmar i föreningen i Nyköping, de flesta är äldre. Men vi i styrelsen försöker få igång lite barnverksamhet och vi brukar ordna sommarläger för barnen på somrarna. Det är väldigt uppskattat, säger Hans Hedengren.
Tanken var att de som vanligt skulle stå på sjukhuset och informera om sin verksamhet på Världsdiabetesdagen.
– Vi gjorde ett försök men i år stoppas det av pandemin som många andra saker, säger han.
Totalt finns det fler än 500 000 personer i Sverige som är diagnostiserade med diabetes. 17 950 personer av dem fanns i Sörmland 2019. Antalet fall ökar och i Sörmland låg ökningen på fyra procent jämfört med 2018. Jämför man tio år bakåt i tiden ligger ökningen på över 56 procent, enligt statistik från Socialstyrelsen. Risken att drabbas av hjärtsjukdomar och stroke är dubbelt så stor om man lever med diabetes.
Det finns både typ 1- och typ 2-diabetes. Typ 2 är den största gruppen. Gemensamt för dem är att insulinproduktionen inte fungerar som den ska. Insulinets uppgift är att hålla blodsockernivån på rätt nivå. Vid typ 1 har insulinproduktionen i kroppen helt slutat fungera och man måste tillföra insulinet via injektioner. Vid typ 2 kan det finnas en viss produktion kvar men det är inte tillräckligt. Vid bägge sjukdomarna är det viktigt att äta bra, röra sig och sköta sin medicinering.
Diabetes är folksjukdomen som ökar mest i världen. Finland är det land som har högst förekomst av diabetes och strax därefter kommer Sverige. Ingen vet exakt varför man utvecklar typ 1-diabetes. Men forskare är ganska säkra på att det handlar om arvsanlag, livsstil och miljöfaktorer.