Varje år gör länsstyrelsen i Sörmland hundratals djurskyddskontroller. Förra året gjordes 373 kontroller, varav brister upptäcktes i knappt hälften av fallen.
Enligt Ulrike Segerström, tillförordnad enhetschef för djurskydd och veterinära frågor på länsstyrelsen, är det svårt att se någon tydlig trend vad gäller antalet eller arten av djurskyddsärenden. Statistiken visar också att antalet ärenden var nästan exakt lika många år 2021: 374, med brister i hälften av fallen.
Men det finns en typ av fall som ökat: När djur inte fått veterinärvård, fast de haft behov av det.
– Man ser att det ökar, att många ärenden vi har handlar om att man inte har tagit djur till veterinär i tid, säger Ulrike Segerström.
Förklaringen som djurägarna ofta ger är att de inte har råd.
Ulrike Segerström tror att en kombination av att fler skaffar djur och den allmänna fördyringen kan vara förklaringar till att fler djur inte får vård i tid.
– Det är många som skaffar djur, och kanske många som har gjort det när de har varit hemma nu under coronatiden, och då har man kanske inte tänkt på vad det kan innebära, om man får ett sjukt djur, säger hon.
Ett veterinärbesök kan kosta mycket pengar, i synnerhet om djuret är oförsäkrat, konstaterar Ulrike Segerström.
– Djuret i sig är det billiga i sammanhanget, sedan kommer alla andra omkostnader runtom, säger hon.
Till detta kommer att många fått högre kostnader för boende, livsmedel med mera på grund av den höga inflationen, något som kan göra att färre har råd med veterinären, resonerar Ulrike Segerström.
Länsstyrelsen gör tillsyn både hos privata djurägare med sällskapsdjur och inom lantbruket. I de flesta fall är det hos sällskapsdjuren, som man hittar brister i djurhållningen.
Den som inte tar han om sina djur på rätt sätt kan få ett föreläggande att åtgärda bristerna av länsstyrelsen. Ibland kan också djur behöva omhändertas.
– Det kan ju vara ett sjukdomstillstånd som det är bråttom med, och om inte djurhållaren har förmågan eller möjligheten att åtgärda det här snabbt, så kanske myndigheten får gå in och göra ett omhändertagande av djuret.
Om det går riktigt långt kan en person få djurförbud. Länsstyrelsen kan också göra an anmälan till åklagare, om man misstänker att någon gjort sig skyldig till brott.
– Då får det prövas rättsligt, om man har utsatt djuret för djurplågeri eller brott mot djurskyddslagen, säger Ulrike Segerström.