Sterletterna som simmar om varandra i den runda bassängen ger troligtvis rom redan till vintern. Till att börja med ska Elena Gazeeva och Sergey Gazeev, som driver företaget Norrstyle Sweden låta befrukta rommen och sälja den. Det finns nämligen en marknad för det också.
På sikt ska de även sälja rom som kaviar till konsumenter. Regnbåge, karp och stör ska säljas till restauranger som matfisk. Och det finns även planer på en butik i Enstaberga. Men det är på lite längre sikt. För Elena och Sergey saknar inte framtidsplaner. Det verkar finnas oändliga möjligheter att utveckla idén med fiskfabriken.
De har redan varit i gång med arbetet i flera år ochi somras kom så äntligen de första fiskarna. Elva av 20 bassänger i ena hallen är fyllda med fisk och vartefter de växer flyttas de över i fler bassänger. Ytterligare en leverans med stör väntas under oktober.
Här finns både sterletter, den minsta formen av stör, och sibirisk stör som är väldigt mycket större. De sibiriska störarna är redan 17 år gamla, men kan bli hundra år gamla och mer än så, så de är fortfarande ungdomar.
Ett komplext system renar vattnet i bassängerna och kvar blir lite slam. På sikt har de planer på att skaffa en speciell sorts fluglarver som äter upp slammet och som sedan kan användas som proteinrikt foder.
– På så sätt blir det ett helt slutet system, säger Elena.
De planerar också att odla sallad längs med för i stora bassänghallen och några bananplantor. Och på ännu längre sikt funderar de på att bygga två stora växthus på taket av Abeces gamla fabrik. Allt som växer kan gödas med det näringsrika vattnet som blir över när vattnet renas i fiskbassängerna.
– Det är våra framtidsplaner. Om det blir klart blir det fantastiskt, säger Elena.
Men de har fått jobba hårt. Och mycket arbete återstår fortfarande. Det krävs tillstånd och beredningslokalen där fisken slaktas och bereds inför försäljning ska göras klar liksom den andra hallen där hanfiskarna ska hållas i bassänger i ett senare skede.