Arbetsförmedlingen fokuserar på att få nyanlända i jobb

Arbetslösheten i Sörmland stiger svagt under resten av 2016 och 2017. Det visar Arbetsförmedlingens prognos för arbetsmarknaden som presenterades på onsdagen.

Sörmland2016-06-09 14:20

Arbetslösheten stiger svagt både under 2016 och 2017. Vid utgången av 2017 beräknas arbetslösheten uppgå till 11,1 procent i Sörmland. Arbetslösheten i hela landet beräknas då uppgå till 7,7 procent.

Orsaken till att arbetslösheten stiger är att utbudet av arbetskraft ökar mer än sysselsättningen. Samtidigt som arbetslösheten ökar skapas nya jobb i både privat och offentlig sektor.

– Det är ett moment 22 som vi måste hitta lösningar på. Vi kan inte ha en så stark efterfrågan på arbetskraft och samtidigt ha hög arbetslöshet. Det går liksom inte ihop, säger Jens Lotterberg, arbetsmarknadsanalytiker vid Arbetsförmedlingen i Sörmland.

Det ökade arbetskraftsutbudet hänger samman med migrationen som väntas bli omfattande även under kommande år.

– Det är fullt fokus på den gruppen och allt som vi kan göra för att underlätta deras inträde på arbetsmarknaden. Det är den allra största uppgiften för Arbetsförmedlingen och samhället i stort, säger Jens Lotterberg.

Sam Farsani är sektionschef på Arbetsförmedlingen i Eskilstuna med ansvar för etableringsuppdraget, arbetsmarknadsutbildningar och starta eget. Han säger att Arbetsförmedlingen har riktade insatser för de nyanlända.

– Ett lokalt exempel är vårt täta samarbete med landstinget, sjukvården och tandvården där vi väldigt snabbt identifierar läkare, sjuksköterskor, psykologer och så vidare.

Det finns kontaktpersoner på sjukhusen där de nyanlända snabbt kan få en praktikplats samtidigt som de får intensiv undervisning i svenska. Syftet är att de nyanlända snabbare ska komma i arbete.

– Sedan har vi snabbspåren för i princip alla yrken där vi tillsammans med branscherna och våra utbildningar försöker få till en snabbare väg till arbete, säger Sam Farsani.

Arbetsförmedlingen har även en process för de som har en förgymnasial utbildning eller som helt saknar utbildning. Processen handlar bland annat om att sammanställa en meritportfölj som till exempel kan innehålla praktiska erfarenheter.

Sam Farsani menar även att samarbetet med kommunen och näringslivet är viktigt.

– Jag har jobbat i 16 år. För första gången ringer företagen till oss och frågar om vi har några nyanlända med den och den kompetensen.

Inom det privata näringslivet anger 30 procent av arbetsgivarna att man inte hittar rätt kompetens när man rekryterar.

– Bristen på arbetskraft är ännu högre bland offentliga arbetsgivare. Här har bristtalen nått oroande höga nivåer i länet och behoven kommer också att öka. Det gäller främst barn- och äldreomsorg, hälso- och sjukvård, utbildning och sociala tjänster, säger Jens Lotterberg.

Tillväxten sker på bred front med den privata konsumtionen som starkaste drivkraft. Även investeringar, bostadsbyggande och ökningen av offentlig konsumtion bidrar till utvecklingen.

– Som arbetskraft är de inrikesfödda nästan en uttömd resurs, säger Jens Lotterberg.

– Potentialen för ökad sysselsättning under kommande år finns bland de nyanlända, men det behövs investeringar i humankapital, det vill säga breda satsningar på utbildning och kompetenshöjande insatser och en mängd olika insatser för att ingångarna till den svenska arbetsmarknaden ska bli så bra som möjligt.

Patrik Vikström, chef för Arbetsförmedlingen i norra Sörmland, menar att man tydligt kan se vad näringslivet efterfrågar. Han anser att det är viktigt att våga fatta de politiska beslut som behövs på lokal nivå för att avsätta pengar till ett vägledningscentrum tillsammans med bland annat Mälardalens högskola och CSN. Än så länge ingår bara Arbetsförmedlingen och kommunen i satsningen.

– När vi står inför såna här utmaningar sluter vi oss samman i Sverige, säger Patrik Vikström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!