Arbetsförmedlingens råd: Sätt dig i skolbänken

Coronapandemin har slagit hårt mot landets arbetsmarknad. Sörmland är inget undantag. I juni hade ytterligare 3 693 personer skrivit in sig hos Arbetsförmedlingen jämfört med samma månad förra året.

Arbetslösheten fortsätter att stiga i Sörmland. Rådet från Arbetsförmedlingen är att utbilda sig om man har blivit av med jobbet eller inte har hittat något.

Arbetslösheten fortsätter att stiga i Sörmland. Rådet från Arbetsförmedlingen är att utbilda sig om man har blivit av med jobbet eller inte har hittat något.

Foto: Jessica Gow/TT

Sörmland2020-07-30 04:45

– De stora problemen ligger i Eskilstuna, Flen och Oxelösund. Det är lättare att göra saker i en kommun som är mindre, exempelvis i Oxelösund, genom att ha ett samlat grepp. I Eskilstuna krävs det stora insatser för att det ska synas på procentsiffrorna, säger Jesper Schönbeck, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen. 

I juni i år var 16 279 sörmlänningar öppet arbetslösa eller inskrivna i ett arbetsmarknadspolitiskt program. Samma månad förra året var siffran 12 586. Det är en ökning med 29,3 procent, eller 3 693 personer. Totalt var 11,4 procent av de folkbokförda i länet arbetslösa i juni i år, jämfört med 9,1 procent förra året. 

– Siffrorna är väldigt tydligt kopplade till att besöksnäringen slogs ut tidigt under pandemin. Jag får indikationer på att det går bättre nu på grund av inhemsk semester, men vi får se hur långt det räcker. Turistbranschen saknar de utländska turisternas semestrar eftersom de turistar på ett annat sätt än de som bor här. Guidade turer är exempel på sådant som genomförs mer när turister kommer från andra länder än Sverige, säger Jesper Schönbeck. 

Men det är inte bara besöksnäringen som haft det tufft. Även industrisektorn har varit hårt drabbad. SSAB i Oxelösund avslutade sina sommaranställningar innan de hann börja jobba. För personalen på Volvo CE i Eskilstuna har det varit fråga om mycket korttidsarbete. 

– Och om vi tittar på den östra delen av länet har vi Skavsta flygplats, som mer eller mindre fick stänga under en tid. Det drabbade restauranger, hyrbilsföretag och flera andra verksamheter utöver själva flygplatsen. Det som också hänt i år är att många ungdomar inte fått fäste på arbetsmarknaden som de brukar. Det har varit en konstig sommar för väldigt många, säger Jesper Schönbeck. 

Till dem som har blivit arbetslösa och inte vet hur de ska agera har han flera råd att ge. Det första är att se över vilka kunskaper man har. I ett samarbete mellan olika vuxenutbildningar och Arbetsförmedlingen försöker myndigheten sedan hjälpa personer att antingen vidareutbilda sig eller att läsa upp sina betyg. 

– I Sörmland har vi generellt sett en väldigt låg utbildningsnivå. Grundnivån för att få ett jobb är att ha gymnasiekompetens. Vi försöker få upp nivån på yrkeskunskaper under tiden de inte har ett jobb. 

Men vilka branscher finns det jobb inom? Jesper Schönbeck berättar att det inom såväl vård och omsorg som transportbranschen kommer att finnas ett stort behov av personal framöver. Likaså gäller skolan. 

– Under pandemin kan man tänka sig att transportbranschen gått väldigt bra då många har handlat på internet. Det finns ett stort behov av lastbilschaufförer och budbilsförare. Det har även varit ett intresse för lokal livsmedelsproduktion. Därför tror jag att det inom lantbruket kommer behövas personal, säger han. 

I kristider är det också vanligt med teknikskiften. Jesper Schönbeck tror att artificiell intelligens, AI, kommer att växa sig ännu större från och med nu. 

– Det kommer krävas mängder med personer som kan utveckla det. Även inom IT-säkerhet kommer det definitivt finnas gott om arbeten en lång tid framöver.

– Jag tror att det här är ett bra läge att fundera över vad man vill göra. Att ta klivet till en utbildning är det bästa att göra just nu tills det att arbetsmarknaden stabiliserats, säger Jesper Schönbeck. 

Arbetslöshet i procent

Ort – juni 2018 – juni 2019 – juni 2020

Eskilstuna – 11,9 – 12,3 – 14,9

Flen – 14,2 – 12,7 – 13,8

Gnesta – 4,6 – 4,7 – 6,5

Katrineholm – 9,6 – 8,9 – 10,2

Nyköping – 7,3 – 6,6 – 9,5

Oxelösund – 10,5 – 8,9 – 12

Strängnäs – 5,9 – 6,2 – 8

Trosa – 4 – 3,4 – 5,1

Vingåker – 9 – 8,1 – 9,9

Källa: Arbetsförmedlingen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!