Snart börjar avtalsrörelsen då fack och arbetsgivarorganisationer ska försöka enas om löner och andra anställningsvillkor för stora delar av arbetsmarknaden.
Representanter för ett antal arbetsgivarorganisationer hade på tisdagen kallat till en pressträff i företaget Solö Mechanical Solutions lokaler i Vilsta industriområde för att förklara vilken betydelse de anser att avtalsrörelsen har för de lokala företagen i Sörmland.
Solö Mechanical Solutions verkar i underleverantörsbranschen inom mekanisk bearbetning.
– Det är en otroligt konkurrensutsatt bransch. Ibland skriver vi kontrakt på ett antal år. Då blir man huvudleverantör till den kunden, men i gengäld får du gå med på prisreduceringar varje år i 3-5 år framåt, säger vd Thomas Engblom och fortsätter:
– Det enda man möjligen kan kompensera är korrigeringar för materialpriset, men absolut inte lönerna.
Svenskt Näringsliv menar att målet måste vara avtal som ger bättre konkurrenskraft. Flera LO-förbund har inför årets avtalsrörelse förklarat att de inte tänker respektera principen om industrins avtal som tak, eller "märke", för sina uppgörelser.
– Samtidigt som vi har den största avtalsrörelsen där fler avtal än någonsin löper ut vid samma tidpunkt har vi inte en lika tydlig samordning på den fackliga sidan vilket gör att det kan bli stökigare om vi har otur, säger Björn Lindgren, regionchef för Svenskt Näringsliv Södermanland.
Eskilstuna Elektronikpartner AB sysslar med utveckling och tillverkning av industriell teknik. Vd Mikael Joki berättar att företagets kunder ställer krav på prissänkningar på uppåt 10 procent per år.
– Mot det här går arbetskraftskostnader som ökar med upp till kanske tre procent per år. Då måste vi på något sätt rationalisera verksamheten utifrån de här perspektiven och då kommer människan många gånger i kläm, säger han och fortsätter:
– Reallöneökningen har varit enormt god för våra anställda, men det skapar en väldigt tuff situation för oss som företag på en global konkurrensmarknad.
Även handeln känner av en ökad internationell konkurrens, bland annat i form av växande näthandel. Svensk Handel vill därför ha frysta ingångslöner.
– Vi tycker i stället att man behöver lägga mer pengar på de som har erfarenhet, säger Jonas Arnberg, chefekonom på Svensk Handel.
Facken inom industrin har gått ut med ett lönebud på 2,8 procent. Deras motpart Teknikföretagen anser dock att lönekostnadsökningen borde ligga klart under en procent. Teknikföretagen vill även ha en flexiblare arbetstidsförläggning.
Kan det inte vara bra med höga löner för att locka till sig personal?
– Lönerna ska vara marknadsmässiga, förstås. Höga löner kan absolut vara både bra och nödvändigt. Det jag starkt ifrågasätter är dels lägstalönerna, men också individgarantierna som finns i dag i kollektivavtal. De ska tas bort eller minimeras för att man ska kunna satsa på de som verkligen bidrar till företagets tillväxt och utveckling, säger Britt Nordström, chef Teknikföretagen Region MITT.
Kan inte flexiblare arbetstidsförläggning försämra arbetsmiljön?
– Det där är nog en subjektiv fråga vad som är sämre. Vi vet att många ungdomar kanske till och med föredrar att jobba både kvällar och nätter, men vi kanske inte har kollektivavtal som stödjer det. Vi tror att det finns stora möjligheter med en flexiblare arbetstidsförläggning, men självklart med beaktande av arbetsmiljöfrågorna, förstås.