Arbetslösheten i Sörmland på 10,6 procent kan jämföras med rikssnittet på 7,5 procent. Det är bara Gävleborgs län som med 11,3 procent har en högre arbetslöshet än Sörmland.
Sörmland har ända sedan finanskrisen 2007-2008 legat bland de tre län i Sverige som haft högst arbetslöshet.
– Den främsta förklaringen är en ganska betydande strukturförändring inom tillverkningsindustrin. Totalt sett är det ett lite svagt omvandlingstryck när det gäller att tillskapa nya jobb inom service och tjänstenäringar. Det går lite trögt i Sörmland som helhet, säger Jens Lotterberg, analytiker vid Arbetsförmedlingen.
Han menar att Norrbotten, som under decennier hade landets högsta arbetslöshet, är ett lysande exempel på förändring.
– Sedan gruvnäringen började ta sig har man sedan 5-7 år tillbaka vandrat från sämsta arbetslöshet och ligger nu under rikssnittet och bland de lägsta i landet.
Förändringarna har bland annat fört med sig inflyttning och bostadsbyggande.
– Samtidigt är det en utveckling inom turism som är betydande. Det betyder att man breddar sin arbetsmarknad undan för undan. Det är helt otroligt.
Jens Lotterberg framhåller att konjunkturläget för närvarande är bra i Sörmland.
– Bygg är i ett särskilt starkt konjunkturläge. Även yrken inom it och teknik. Sedan har vi också väldigt stora behov inom den offentliga sektorn som det är ett väldigt tryck på just nu.
Jämfört med april förra året har arbetslösheten i Sörmland stigit med 360 personer. Bland utrikesfödda har arbetslösheten stigit med 760 personer, medan den har minskat med 400 personer bland inrikesfödda.
– Kortsiktigt när det gäller nyanlända får de en längre tid i arbetslöshet, men på lite längre sikt är det en väldig tillgång för företag som behöver arbetskraft. Men de måste först lära sig svenska, säger Jens Lotterberg.
Arbetslösheten bland ungdomar fortsätter att minska och är nu 16,1 procent i länet mot 11,6 procent i riket.
– Det är fortfarande en hög nivå på pensionsavgångarna och så kommer det att vara under flera år till. Samtidigt är de ungdomskullar som nu kommer ut och slutar gymnasiet i sjunkande läge. Det borgar för att vi ska kunna se en fortsatt minskning av ungdomsarbetslösheten under förutsättning att vi får behålla en bra konjunktur, säger Jens Lotterberg.
Han menar att det är viktigt att skaffa sig en gymnasieutbildning.
– Det är viktigt att man skaffar sig kompetens inom något eller några områden. Att klara av gymnasieskolan är en viktig signal till arbetsgivaren. Har man inte gjort det tycker jag att det är ett viktigt steg att fundera över hur man ska klara av gymnasieskolan och inte bara låta tiden rinna iväg och tro att det ska ordna sig med arbete ändå.
Arbetslösheten är hög i Eskilstuna där en uppgår till 13,8 procent.
– I Eskilstuna, som på många andra håll, är skillnaden väldigt stor när det gäller arbetslöshet bland utrikesfödda och inrikesfödda, säger Jens Lotterberg.
Flen har länets högsta arbetslöshet på 14,3 procent. Situationen i Flen liknar den i Eskilstuna.
– Sedan är det lite stillsammare i Flen när det gäller efterfrågan på arbetskraft. De har inte den mer omfattande tjänstesektor och utbud inom tjänstenäringar som exempelvis Eskilstuna har.
Arbetslösheten är betydligt lägre i Strängnäs där den ligger på 6,8 procent.
– Det är mer fart i Strängnäs. Dessutom har man en relativt god fart på möjligheter att pendla till både Södertälje, Stockholm, Eskilstuna och Västerås. Det innebär att man har en ganska stor arbetsmarknad omkring sig.
Bland personer med en funktionsnedsättning minskar arbetslösheten. Arbetslösa med en funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga var i april 2 400 personer i Sörmland. Det är 300 färre jämfört med april 2015.