– Arbetskraftsreserven i dag är nyanlända och långtidsarbetslösa, säger Allen Ustamujic, sektionschef vid arbetsförmedlingen i Eskilstuna.
Han anser att det är viktigt att se gruppernas potential.
– Jag skulle vilja påstå att de som blir vinnarna i samhället är de som på bäst sätt ser till att man använder sig av den kompetensen som finns i de grupperna och införlivar den i sina verksamheter.
Arbetsförmedlingen publicerade på onsdagen sin prognos för arbetsmarknaden 2017. Vid utgången av nästa år väntas 14 800 personer vara arbetslösa i Sörmland. Det innebär en ökning med 300 personer jämfört med utgången av 2016 och motsvarar en relativ arbetslöshet på 10,8 procent. Vid utgången av 2017 har arbetslösheten i hela landet beräknats till 7,8 procent.
Prognosen publiceras två gånger per år, i juni och december. Prognosen för Sörmland bygger på intervjuer med drygt 500 arbetsplatser. Syftet med prognosen är bland annat att underlätta matchningen av arbetssökande mot arbetsgivarnas rekryteringsbehov.
Presentationen av prognosen för Sörmland ägde rum på Munktell Science Park i Eskilstuna. För första gången hade andra aktörer än media bjudits in. På plats fanns ett 40-tal representanter från bland annat näringslivet, kommuner och landstinget.
Kristina Bengtsson, tillförordnad arbetsförmedlingschef i Eskilstuna och Strängnäs, menar att det är viktigt att ha en dialog.
– Det viktiga budskapet är att det finns arbetskraft, men vi behöver samarbeta så att det blir precis rätt arbetskraft för arbetsgivaren.
Jens Lotterberg, arbetsmarknadsanalytiker på arbetsförmedlingen, presenterade prognosen för Sörmland.
– Sysselsättningen ökar, men det gör även arbetslösheten.
Han konstaterade att konjunkturläget är bra i både landet och länet. Antalet sysselsatta bedöms öka med 1000 personer under 2016 och med ytterligare 700 personer under 2017. Efterfrågan på arbetskraft förstärks också av behovet att ersätta de som går i pension.
Enligt prognosen blir inflödet av nyanlända till arbetskraften stort under 2017. På kort sikt ökar arbetslösheten bland utrikesfödda. På längre sikt är det enligt arbetsförmedlingen helt nödvändigt för företag och verksamheter i länet att få tillgång till mer arbetskraft.
Jens Lotterberg menar att det är angeläget att ta tillvara på de nyanländas kunskap och kompetens om sysselsättningen ska öka.
– Nu har vi 14 snabbspår som täcker ungefär 20 yrken, till exempel vissa apotekare, läkare, sjuksköterska, djurskötare, fordonsförare, kock och tjänstemän inom byggsektorn.
Inom privata näringslivet anger 32 procent av arbetsgivarna att man inte hittar rätt kompetens när man rekryterar. Bland offentliga arbetsgivare uppger hela 75 procent att de har brist på arbetskraft.
Jens Lotterbergs presentation följdes av en paneldiskussion om kompetensförsörjning med Kristina Bengtsson,och Allen Ustamujic från arbetsförmedlingen, Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, Mattias Rossköld, näringslivsdirektör vid Eskilstuna kommun och Ulrika Allgren Strand från Eskilstuna Fabriksförening.
– Det kommer att ske stora teknikskiften, vilket kräver en helt annan form av kompetens, sa Ulrika Allgren under diskussionen.
Allen Ustamujic menade att arbetsförmedlingen kan göra betydligt mer än vad som brukar vara känt.
– Jag skulle vilja utmana arbetsgivare att använda oss i större grad. Jag tror att vi tillsammans med kommunen kan hjälpa till med väldigt mycket.