Antalet arbetslösa i Sörmland kommer enligt arbetsförmedlingens prognos att minska med 1 750 personer under 2014 och 2015 och vid utgången av 2015 uppgå till 12 900 personer, vilket motsvarar 9,6 procent av arbetskraften.
Arbetsförmedlingen gör två gånger om året en prognos över arbetsmarknadsutsikterna. På onsdagen presenterades prognosen för Sörmland för resten av 2014 och för år 2015. Nästa arbetsmarknadsprognos presenteras i december.
Prognosen bygger bland annat på arbetsförmedlingens konjunkturindex som visar att optimismen bland företagen stigit och att de förväntar sig en ökad efterfrågan under det kommande året.
Arbetslösheten i Sörmland uppgick under perioden oktober 2013 till mars 2014 till i genomsnitt 11 procent, vilket är en minskning med 0,5 procentenheter jämfört med samma period ett år tidigare. I riket var arbetslösheten 8,5 procent under perioden oktober 2013 till mars 2014.
En orsak till att arbetslösheten i Sörmland är högre än rikssnittet är enligt arbetsförmedlingen att det tycks vara lättare för nya jobb inom service- och tjänstenäringar att växa fram i storstäder och universitetsstäder än i städer med en tidigare stark industritradition, som till exempel Eskilstuna, Flen, Katrineholm och Vingåker.
– Vi kommer mer på efterkälken. I dag kräver många jobb universitetsutbildningar, till exempel inom IT och teknik. Då fungerar tekniska högskolor och universitet som en magnet som lockar till sig företag som behöver just den arbetskraften, säger Jens Lotterberg.
Eskilstuna har den högsta arbetslösheten i länet med 14,2 procent. Lägst arbetslöshet i Sörmland har Trosa med fem procent. I Flen uppgår arbetslösheten till 13,8 procent och i Strängnäs till 7,6 procent.
– Vi har områden i Strängnäs som växer ganska kraftigt beroende på närheten till Stockholm. Många av de som flyttar till de östra delarna av Sörmland har redan jobb i Stockholm.
Arbetsförmedlingen lyfter fram kommunernas satsningar på traineejobb som lyckade.
– Det är ett väldigt aktivt sätt att ge människor en chans, säger Jens Lotterberg.
Samtidigt som det ljusnar på arbetsmarknaden återstår flera utmaningar, enligt Jens Lotterberg.
– Det finns en tilltagande brist på arbetskraft inom många yrken.
Bristen på utbildad arbetskraft är särskilt hög inom den offentliga sektorn där det bland annat saknas lärare, tekniker och sjuksköterskor. Inom det privata näringslivet anger en femtedel av företagen att de upplevt brist på arbetskraft. En förklaring är enligt arbetsförmedlingen att det utbildas för få inom många yrken.
– Mycket handlar om att fundera på om man ska gå vidare efter gymnasiet eller om man ska konkurrera med många andra om de här jobben där det inte krävs eftergymnasial utbildning, säger Jens Lotterberg.
70 procent av de arbetslösa i Sörmland i april räknades till utsatta grupper, bland annat personer med högst förgymnasial utbildning, personer äldre än 55 år, funktionshindrade och utomeuropeiskt födda.
– Det blir ett allt större glapp mellan utsatta och ej utsatta. Det är väldigt viktigt för arbetsförmedlingen att vi kan jobba på ett sånt sätt och har såna verktyg så att kurvan för utsatta kan börja vika nedåt också. Annars tar vi inte vara på den arbetskraft som vi menar behövs, säger Jens Lotterberg.