I slutet av juli härjade en skogsbrand vid Skirsjön utanför Gnesta. Bara dagar senare orsakade blixtnedslag brand i Pumpsätter utanför Nyköping.
Nu är det återigen stor eller mycket stor risk för skogsbrand enligt SMHI:s varning, och en skogsbrand härjade under fredagseftermiddagen i Nytorp utanför Ålberga.
Nära hälften av alla sörmländska skogsbränder är orsakade av mänskligt beteende. Kaj Mattsson, styrkeledare på Sörmlandskustens räddningstjänst, upplever att det i första hand beror på okunskap eller slarv.
– Över lag är människor duktiga och respekterar det här väldigt bra, det är min spontana känsla, säger han.
– Där det blir fel är det inte med avsikt utan det kan handla om att man grillat på en grillplats och inte släckt ordentligt efter sig. Man tror att det är släckt men inuti är det fortfarande glödbrand. Sedan händer något olyckligt som gör att det där sprider sig, berättar Kaj Mattsson.
Kaj Mattson berättar att detta riskbeteende äger rum såväl hemma som i skogen.
– Det gäller ju vanliga grillar också, man grillar på kvällen och tycker att det ser schysst ut, det är vit aska i hela grillen. Men skulle man hälla på vatten skulle man märka att det sprakar, sprätter och far väldigt mycket.
I tron om att elden är släckt lämnar man därför grillplatsen eller ställer in grillen.
– Ett misstag folk gör då är att de skjuter in grillen mot fasaden på kvällen, och det är en stor risk, säger Kaj Mattsson.
Under de senaste fem åren har blixtnedslag orsakat cirka åtta procent av skogsbränderna i Sörmland, enligt statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Blixtnedslag är av förklarliga skäl svåra att förebygga, däremot förbereder man sig generellt för skogsbränder inför skogsbrandssäsongen både genom övning och en genomgång av utrustningen.
– Till sommaren ser vi över vår materiel så att det är i bättre trim, vi smörjer upp armaturer, kollar upp stålrör och ser till så att vi har slang.
Skogsbränder erbjuder andra svårigheter än till exempel en lägenhetsbrand. Skogsbranden behöver upptäckas i tid för att undvika spridning, de kan vara svåråtkomliga och det kan vara problem med vattenförsörjning.
– Det är de stora utmaningarna, förutom att det är väldigt personalkrävande såklart, säger Kaj Mattsson.