Avtryck i landstingsbudgeten

Vård för pengarnas kärnfråga är att omfördela pengar från central administration till vården. I koalitionens landstingsbudgetförslag finns tecken på att minoritetsstyret lyssnat.

VåFP

VåFP

Foto:

Sörmland2014-11-14 09:33

I november 2013 bildades Vård för pengarna i personalrummen på Nyköpings lasarett. Partiet var ett uttalat enfrågeparti med syftet att minska landstingets utgifter för central organisation och öka antalet sjuksköterskor och vårdplatser. Innan landstingsbudgeten presenterades av tillträdande koalitionen, S, FP, MP och C, så lade VåFP, M och KD fram sin oppositionslandstingsbudget. Däri fanns en tydlig satsning på vårdpersonalen med 150 miljoner kronor till bland annat höjda sjuksköterskelöner och karriärstjänster för sjuksköterskor och besparingar på politiken genom nedläggning av hållbarhetsnämnden, nämnden för habilitering och utbildning, samt länssjukvårdsnämnden. Några dagar senare kom beskedet att en bred överenskommelse träffats mellan koalitionen och de tre oppositionspartierna om att de tre nämnderna ska läggas ned vid årsskiftet.

Efter ytterligare några dagar var det dags för presentation av koalitionens landstingsbudget. Den innehöll bland annat en satsning på vårdpersonalen med sammanlagt 92 miljoner kronor, plus ytterligare 62 miljoner kronor till fler läkare på i primärvården och hälsoval Sörmland.

– Vi tror att de lyssnat på oss. Det är en bra satsning, men för liten, säger Jonas Lindeberg.

Han hoppas att budgeten visar att landstinget är på väg mot en kursändring.

– Det är i alla fall inte som förra budgeten med besparingar inom vården. De använder ett språk som öppnar upp för samverkan och breda lösningar mot ett gemensamt mål. Vi väljer att se det här som en bra början, men vi vill se mer. Större satsningar på vården och större besparingar inom administrationen, säger Jonas Lindeberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om