Bankerna redo för sedelbyte

Den 1 oktober inleds det största sedel- och myntbytet i Sveriges historia. På Sparbanken Rekarne har förberedelserna pågått i flera månader.

WEBB Mynt, 5sp.jpg

WEBB Mynt, 5sp.jpg

Foto:

Sörmland2015-08-18 21:00

– Vi har förberett oss sedan i mars. Det var då kunderna började fråga om sedelbytet, säger Hans Kindahl, marknadschef vid Sparbanken Rekarne.

Frågorna har bland annat handlat om när sedelbytet ska äga rum och hur det kommer att gå till.

– Vårt standardsvar är att du inte behöver springa in med dina gamla sedlar på banken. Det bästa man kan göra är att successivt byta ut sina sedlar genom att handla för dem. Vi har tid på oss att byta ut dem, säger Hans Kindahl.

De sedlar som finns i dag utformades för ungefär 25 år sedan. Enligt Riksbanken behöver de därför moderniseras för att man ska kunna upprätthålla ett effektivt skydd mot förfalskningar. Riksbanken menar att det är viktigt för att kontant-betalningarna ska fungera smidigt och för att kontanthanteringen ska vara effektiv.

Den nya sedelserien får en ny valör: 200-kronorssedeln. Syftet är enligt Riksbanken att överbrygga det glapp som i dag finns mellan 100-kronorssedeln och 500-kronorssedeln. Den som betalar belopp däremellan behöver använda flera 100-kronorssedlar. Med en 200-kronorssedel minskar antalet sedlar i plånboken och i handeln.

Sparbanken Rekarnes kostnader för sedelbytet uppgår till cirka 250 000 kronor. Personalen i kassorna på bankkontoret på Kungsgatan 4 i Eskilstuna, där man fortfarande kan uträtta traditionella kassaärenden, använder sig av så kallade cirkomater i samband med in- och utbetalningar av sedlar.

– Cirkomaterna som vi har måste uppgraderas, säger Hans Kindahl.

Cirkomaterna används bland annat till att förvara, äkthetskontrollera och sorterar sedlarna. Genom att sedlarna åter-används via cirkomaten hålls kassabehållningen på en låg nivå, vilket är bra ur säkerhetssynpunkt.

– De pengar som vi får in ger vi också ut. Cirkomaterna läser sedlar. Nu måste de lära sig läsa de nya sedlarna, säger Hans Kindahl.

Handelsbanken har kontanthantering på sina kontor vid Fristadstorget och på Östermalm i Eskilstuna.

– Vi har hållit på att förbereda oss sedan vi fick reda på att det här utbytet skulle ske, säger Katarina Rülcker, chef för kontoret vid Fristadstorget.

Hon tycker att det är bra att de nya sedlarna är svårare att förfalska än de gamla.

– Det är bra för oss och det är bra för kunderna. Det är bra för alla att man eftersträvar säkrare sedlar.

Bankomat AB, som är ledande inom kontantautomater i Sverige, planerar att ha 100-, 200- och 500-kronorssedlar i sina automater.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om