Bankprofilens bästa recept

Han lärde sig ekonomi av farmor och bakning av mormor. Förra året utsågs han till Årets bankprofil. I går bjöd Robert Bergqvist sparare och företagare i Eskilstuna och Strängnäs på sina ekonomiska recept.

Foto:

Sörmland2014-03-18 07:00

– Jag brukar se mig själv som en humla. Man tar sig från blomma till blomma.

Det säger SEB:s chefekonom Robert Bergqvist när tidningen får en pratstund med honom mellan två möten.

På måndagsmorgonen har han träffat ett 60-tal privatpersoner, företagare och beslutsfattare i Strängnäs. På eftermiddagen är det dags för möte med ett 90-tal personer i Eskilstuna. Robert Bergqvist brukar varje vecka göra en resa någonstans i Sverige.

– För mig är ekonomi människor. När man har de här mötena så fyller man förhoppningsvis en funktion och så får man något med sig.

I december utsågs Robert Bergqvist till Årets bankprofil av tidningen Privata Affärer. Motiveringen löd: "Han gör så att de svåra ekonomiska frågorna går att förstå."

– Det är jag lite stolt över. Jag tänker väldigt mycket i bilder och försöker koppla saker och ting till olika liknelser.

Han kommer ursprungligen från Getå utanför Norrköping och nämner två personer som styrande för hans intressen.

– Den ena är min farmor. Därifrån har jag mitt ekonomiska intresse. Hon var en företagare som hade flera affärer i Norrköping.

– Min andra förebild är min mormor. Hon var väldigt duktig på att baka och lärde mig det här knepet att alltid smaka på degen. Om degen smakar riktigt bra blir det bra kakor.

Efter studierna började Robert Bergqvist jobba på Riksbanken på 80-talet. Efter nio år på Riksbanken bytte han jobb till storbanken SEB där han sedan 2007 är chefekonom.

– Det är en enorm globalisering i världen. Vi handlar mycket mer med varandra. Allting hänger mycket tätare ihop.

Robert Bergqvist menar att världskonjunkturen befinner sig i ett "lite skört tillstånd". – Problem med osäkerhet kring Ukraina kan få effekter.

När det gäller den svenska ekonomin tror Robert Bergqvist att det finns goda förutsättningar för en bra utveckling de närmaste två åren. Det främsta frågetecknet utgörs av bostadsmarknaden. Han tror dock inte att det finns någon bubbla.

– Det som har drivit upp priserna är en brist på bostäder. Faran är inte att vi kan få en korrigering, utan att vi låser in folk i sitt boende.

– Om folk inte kan flytta dit jobben finns kan det sänka svensk ekonomis tillväxtutsikter.

Vad har du för råd till svenskar med bolån?

– Jag är väldigt försiktig med att ge generella råd. Om det är så att du har marginaler och du känner dig ganska trygg på arbetsmarknaden, då tror jag att man kan ligga kvar lite längre med rörlig ränta. Men om det är så att du har mindre ekonomiska marginaler är det lämpligt att binda räntan.

Robert Bergqvist har en positiv syn på börsen.

– Man måste ha ett lite längre placeringsperspektiv för det kan bli en lite skakig resa de närmaste månaderna.

Han menar att placeringar i Kina, Indien och Brasilien kan vara intressanta för placerare med ett långsiktigt perspektiv.

Under tiden som chefekonom har Robert Bergqvist bland annat upplevt finanskrisen 2007-2008.

– Vi har haft en ekonomisk/finansiell jordbävning i världen som har gjort att de tektoniska plattorna har flyttats.

– Det här gör att vi måste vara väldigt försiktiga med ekonomiska modeller, men det är ändå människor som tar besluten, så man måste ut och diskutera, som den där humlan som plockar in uppgifter från olika håll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om