"Barn föds olika, vissa behöver mer närhet"

Vi måste låta barn vara olika och våga prata om att föräldrar inte alltid orkar med. Det anser den sörmländska psykologen Anna Michanek som tycker att vi medicinerar barn som egentligen behöver stöttning, regler och sömn.

Sörmland2016-05-28 10:36

– Vad ska vi göra med nioåringen som vägar sitta still i skolan, pratar rakt ut och hamnar i bråk varje rast? Ge medicin? Absolut inte, säger Anna Michanek som möter just den här sortens barn som föreståndare för Kvarnbackens HVB-hem i sörmländska Hälleforsnäs.

– Vi måste börja med att fråga oss om barnet äter och sover ordentligt, om det fått träning i att sitta stilla och om föräldrarna är närvarande och ställer rimliga krav på barnet. Finns det brister där så måste vi åtgärda dem istället för att stämpla barnen som psykiskt sjuka och börja medicinera.

På HVB-hemmet möter Anna Michanek många unga killar som fått adhd-diagnos och medicin, men som ändå inte fått rätsida på tillvaron. Men när barnen på HVB-hemmet får fasta rutiner, mycket tid för viktiga samtal med vuxna, begränsad skärmtid och börjar sova ordentligt är det sällan som medicinering behövs längre.

Anna Michanek tycker att vi är alldeles för snabba att stämpla annorlunda beteenden som problem.

– Det kan vara besvärligt för skolan att hantera ett barn som är aktivt och målmedvetet, men samma personlighetsdrag kan bli en stor tillgång i arbetslivet. Men då får vi inte vara så snabba att stämpla de här barnen utan försöka stötta dem istället

Föräldrarnas ansvar är stort, menar Anna Michanek. De ska ha tid att finnas där för sina barn och samtidigt ork att sätta regler och ta konflikter. Men samtidigt som hon tycker att vi ska våga ställa krav på föräldrarna menar hon att samhället ofta lämnar dem i sticket.

– Vi har monterat ner den sociala omsorgen och ger inte längre tillräckligt stöd till de familjer som behöver hjälp. Det behöver inte alltid vara några traumatiska saker som gör att det går snett, och ofta går det lättare att arbeta med mindre problem och samspelet i familjerna och skolan om man gör det i tid.

Anna Michanek beskriver hur det kan se ut. En trött förälder får på egen hand ta hand om ett gråtande spädbarn som aldrig vill sova, och när samma aktiva barn börjar på förskolan är barngruppen stor och vikarierna många och stressade.

– Barn föds olika och vissa behöver mer närhet och hjälp än andra. Tidigare kunde förskolan ta ett större ansvar när föräldrarna inte orkade med, men i dag finns inte de resurserna och när barnet väl börjar i skolan är det försent och så sätter ADHD-utredningen i gång eftersom barnet aldrig lärt sig sitta still, koncentrera sig och fungera i grupp.

BVC, BUP och socialtjänsten borde få mer resurser så de kan rycka in och stötta de här föräldrarna och barnen, menar Anna Michanek. Men vi måste också våga tala öppet om föräldrarnas ansvar.

– Barn måste få en social fostran och de måste lära sig att stå ut med krav och frustration. Det här är föräldrarnas uppgift, men vuxna kan i dag vara bekväma och inte vilja ta de nödvändiga konflikterna. Vi måste bli bättre på att umgås med våra barn, ta oss tid att prata med dem, sätta gränser, reglera tiden framför skärmen och lära barnen ta ansvar hemma.

Det är här som frågan om adhd blir känslig. För om vi betraktar problemen som medfödda neurologiska avvikelser i hjärnan och medicinerar lyfter vi bort ansvaret och skulden från föräldrarna. Anna Michanek har mött många föräldrar som reagerar med lättnad på barnens diagnoser, men också de som inte vill medicinera sina barn.

– Ingen vet riktigt vilken effekt adhd-mediciner har på sikt, till exempel på den växande hjärnan. Däremot vet vi att de ofta ger tillväxthämningar och det finns studier som visar att förtidspensioneringen ökar bland unga som medicinerar mot ADHD.

Vad tror du om utvecklingen framöver?
– Jag tror att medicineringen kommer att öka ytterligare några år, men sedan hoppas jag att det vänder och att det kommer forskning som visar hur vi på sikt kan hjälpa de har barnen och stötta dem på riktigt istället för att medicinera dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!