Barn och unga mår sämre – svårt hitta familjehem

Situationen för många barn och unga är extra ansträngd under pandemin, och behovet av bra familjehem för avlastning är större än någonsin.

"Många unga far extra illa nu och vi kan inte möta upp behovet av familjehemsplatser jämfört med för ett år sedan". Gabriel Yakoub och Kirsi Karvonen är konsulenter inom familjehemsvård.

"Många unga far extra illa nu och vi kan inte möta upp behovet av familjehemsplatser jämfört med för ett år sedan". Gabriel Yakoub och Kirsi Karvonen är konsulenter inom familjehemsvård.

Foto: Stefan Lindgren

Sörmland2021-03-16 04:45

Larmen kommer från olika håll att de yngsta far illa under pandemin. "Den riskerar att lämna en hel generation av traumatiserade barn och ungdomar efter sig", säger Johan Carlson, Folkhälsomyndigheten. Och årsrapporten för 2020 från BRIS, Barnens rätt i samhället, visar att samtalen ökat betydligt i antal. De flesta barn som ringde tog upp psykisk ohälsa, familjekonflikter och övergrepp.

– Många unga far extra illa i tider av isolering, stress och oro. Med skolarbete på distans är det färre vuxna i barnets liv som ser om något inte står rätt till. Och risken för isolering ökar. Behovet är stort av familjehem, för att under en tid ge barnen en möjlighet att komma på rätt köl i livet. 

Det säger Kirsi Karvonen och Gabriel Yakoub som tillsammans sedan 2016 driver Startsteget AB där de arbetar med traditionell och förstärkt familjehemsvård. Kirsi var själv länge familjehem åt unga människor medan Gabriel jobbade på socialkontoret i Eskilstuna i många år. De kunde, som de själva uttrycker det, mötas på mitten.

Båda är från Eskilstuna, Kirsi bor kvar medan Gabriel numera har Uppsala som hemort. De har kontor på båda håll och samarbetar med många kommuner i Sörmland och Mälardalen, och även Dalarna och Gävleborg.

undefined
Det finns familjer med komplexa uppdrag som vi stöttar varje dag. Och prio ett är alltid att barnet ska kunna flytta tillbaka till de biologiska nätverket", säger Kirsi Karvonen.

– Vi är som en förlängd arm åt socialtjänsterna i kommunerna, ett komplement. När de själva inte har en matchning mellan en ung människa och ett lämpligt familjehem kan de vända sig till oss som konsulenter, och vi erbjuder familjen professionellt stöd 24/7.

Just nu är trycket extra hårt på deras tjänster, efterfrågan på en plats i familjehem är stor och många kommuners köer långa.

– Många av de duktigaste, självgående eleverna tar ett steg framåt i utvecklingen medan de som behöver stöttning halkar efter i den digitala undervisningen. Sårbarheten ökar bland de som redan har en sårbarhet. Skolan fyller en väldigt viktig funktion av förutsägbarhet hos många barn och unga, och när också fritidsaktiviteterna stänger ned ökar risken att unga hittar gemenskap i andra sammanhang. Riskmiljöerna, inte minst på nätet, blir fler. 

– Och om problematiken kring droger och kriminalitet nådde 15-16-åringar tidigare så pratar vi om barn ända ner i elva-tolvårsåldern i dag – ofta symptom på ensamhet, isolering, psykiska bekymmer och annat. Aldrig har unga haft så få vuxna omkring sig. 

Och familjehemssituationen är komplex, förklarar Gabriel Yakoub. Medan många barn behöver lugn och ro, vila och återhämtning under en kortare period är det nu ännu fler som lever i en utsatt situation vilken kräver en större förändring i barnens liv. Den traditionella familjehemsvården ser inte riktigt ut på det sättet.

undefined
"Om problematiken kring droger och kriminalitet nådde 15-16-åringar tidigare så pratar vi om barn ända ner i elva-tolvårsåldern i dag – ofta symptom på ensamhet och isolering, säger Gabriel Yakoub.

– Jag skulle säga att det nog finns många familjehem och många som vill bli. Men det är få som matchar kriterierna för vad vi är ute efter. Många barn behöver extra trygghet och vi som nischat oss speciellt mot den förstärkta familjehemsvården försöker handplocka familjehemmen till våra kontakter. 

I dessa fall råder mer bekymmer kring barnen och ungdomarna. Många lider av trauman och har diagnoser av olika slag, och behovet av att det finns en vuxen hemma på heltid kan vara stort. En vuxen som kan ge den unga individen en trygg, förutsägbar vardag, ett normalt familjeliv. Kanske under hela uppväxten.

– Vi ser också gärna att de vuxna i familjen jobbat med människor i olika åldrar och har en bra social förmåga. Tillsammans skapar de biologiska föräldrarna, socialtjänsten och familjehemmet ett tredelat föräldraskap som ska kunna växeldra och stötta barnet i olika sammanhang, både emotionellt och praktiskt, säger Kirsi Karvonen.

Hon och Gabriel sätter stort värde på att själva kunna nå sina familjehem inom två timmar, för att ge snabb stöttning och hjälp. Och de samarbetar nära med flera yrkeskategorier och instanser såsom BUP; barn- och ungdomspsykiatrin, och skolor.

– Det finns familjer med komplexa uppdrag som vi stöttar varje dag. Som familjehem behöver du aldrig känna att du är ensam. 

Startsteget har en aktiv hemsida och annonserar även mycket i olika former. Båda delägarna har dessutom ett stort kontaktnät att använda sig av. Men nu räcker inte de vägarna till. Fler behöver öppna upp sina hem för unga individer i behov av stabilitet.

– Vi brinner för att hjälpa andra att hjälpa, och för att ge alla barn förutsättningar till ett bra liv. Nu behöver fler stötta upp och hjälpas åt för våra ungas skull.

Familjehem

”Med familjehem avses ett enskilt hem som på uppdrag av socialnämnden tar emot barn för stadigvarande vård och fostran eller vuxna för vård och omvårdnad och vars verksamhet inte bedrivs yrkesmässigt.” (Socialtjänstförordningen 3 kap. 2 §)

Att vara familjehem (tidigare fosterhem) innebär att vara barnets familj. Som familjehemsförälder är man däremot inte vårdnadshavare. 

Familjer som vill bli familjehem ska utredas av socialnämnden.

Källa: www.familjehemsverige.se, www.startsteget.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!