Barn till missbrukare ännu mer utsatta under corona

Barn i missbrukarfamiljer är utsatta redan i vanliga fall. Coronapandemin riskerar att göra deras situation ännu värre, när familjens normala rutiner bryts.

Redan utsatta barn riskerar att fara ännu mer illa under coronapandemin.

Redan utsatta barn riskerar att fara ännu mer illa under coronapandemin.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sörmland2020-05-11 04:30

Barn i Sörmland riskerar att fara illa under coronapandemin. Det menar barnorganisationen Junis, som nyligen släppt sin årliga kommunrapport, som handlar om stöd till barn i missbrukarfamiljer. Junis, som är en del av IOGT-NTO-rörelsen, skriver att utsatta barn blir ännu mer utsatta under pandemin. När fritidsverksamheter, som idrottsaktiviteter och annat föreningsliv, inte håller igång som vanligt drabbas barn från stökiga miljöer dubbelt, menar de. Verksamheterna ger inte längre de nödvändiga avbrotten från situationen hemma och samhällets möjlighet att upptäcka missförhållanden minskar.

Samma oro har Johnny Onbiner, kommunpolis i Katrineholm, Flen och Vingåker: 

– Normalt får vi många rapporter, från högstadiet, men också från gymnasiet, om att elever inte mår bra. Men som det är nu får vi inte reda på det. Det är vanligt att elever berättar att kompisar mår dåligt, men de träffar inte heller varandra i särskilt stor omfattning, säger han.

Det Johnny Onbiner känner sig orolig över är bristen på insyn. 

– Om någon missbrukar eller bor i ett hem där det inte är bra, hinner man må sämre och sämre. Det kan leda till utslagning, att fastna i missbruk, kriminalitet.

undefined
Johnny Onbiner, kommunpolis i Katrineholm, Flen och Vingåker.

Även Mats Engström, enhetschef för socialtjänstens mottagningsenhet i Eskilstuna, säger att situationen för utsatta barn riskerar bli värre under en pandemi.

– Det finns alltid en risk när det normala skyddssystemet och de vanliga rutinerna inte fungerar för barnen, säger han i ett mejl till tidningen.

Socialtjänsten har samarbete med flera andra förvaltningar för att stödja medarbetare att vara extra uppmärksamma på barn som är i riskzon eller befinner sig i otrygga miljöer.

– Vi har socialsekreterare i flera skolor och det finns särskilda rutiner kring orosanmälningar, fortsätter Mats Engström.

Orosanmälningarna i Eskilstuna gick ner under pandemins första tid, för att sedan stiga uppåt igen.

– Under första delen av april såg det ut som vi skulle få färre anmälningar än tidigare månader och jämfört med föregående år. I slutet av mars och april har vi gjort olika informationssatsningar och pratat om detta i media. Då såg vi att orosanmälningarna ökade igen. Ju mer det uppmärksammas, desto fler ser barn som far illa, säger Mats Engström.



I Katrineholms kommun har antalet orosanmälningar om barn och unga minskat, jämfört med början av året och jämfört med fjolåret. Men den kraftiga minskningen står antalet inledda utredningar för, skriver Linda Qvarnström, avdelningschef på socialförvaltningen i Katrineholm, i ett mejl. I februari och mars 2020 inleddes 71 respektive 70 utredningar, jämfört med 26 i april.

– I vanliga fall handlar många av anmälningarna om våld och då är vi skyldiga att inleda utredning. Skolan står för en hel del av dessa anmälningar. Under april har anmälningarna från skolan minskat från 63 i mars till 28 i april. Vilket troligtvis är för att färre barn är i förskola och skola, skriver hon.

I Vingåkers kommun uppfattar socialchefen Dag Wallströmer att situationen är under kontroll, eftersom förskola och grundskola är igång som vanligt.  

– Det hade varit värre för dessa barn om skolan och förskolan stängts ned. 

Han fortsätter: 

– Vi vet ju att barnomsorg och skola är mycket viktiga friskfaktorer för barn både under uppväxten och för att få ett bra liv som vuxen.

Barn i missbrukarfamiljer

Enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, har 20 procent av barnen i Sverige någon gång haft minst en förälder med alkoholproblem.

15 procent av barnen har enligt CAN påverkats negativt i någon utsträckning av att ha vuxit upp med en förälder som har alkoholproblem. Tio procent uppger att de påverkats mycket negativt. 

I en kartläggning av CAN 2014 framkom det att fyra till fem procent av barn upp till 18 år har en förälder som vårdats för missbruk av alkohol eller droger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!