Centrala Studiestödsnämnden, CSN, skickade i går ut siffror på hur utbrett skolket är. Totalt i landet under 2008/2009 fanns 14 111 fall där eleven blivit av med studiebidraget.
– Skolorna har fått bättre rutiner för sin rapportering. Dessutom uppmärksammas de här frågorna mer i media, säger CSN:s pressekreterare Klas Elfving.
Andelen skolkare är extra hög i fyra län: Stockholm, Skåne, Örebro – och Sörmland. Här är det 4,7 procent jämfört med rikssnittet 3,6.
Tydligt tecken
Medan Flen har minskat något (27 fall jämfört med 22 läsåret innan) ökar Strängnäs från 27 till 47 och i Eskilstuna stiger det rejält från 132 till 224.
– Dras studiebidraget in är det ett tydligt tecken på att en ung person är på väg att misslyckas med sin utbildning, anser Klas Elfving.
Vi snackade i går med ett antal elever på S:t Eskils gymnasium i Eskilstuna där man rapporterade in 72 skolkfall till CSN förra läsåret.
På frågan hur man ska komma tillrätta med skolket var det särskilt en tanke som dök upp hos ungdomarna. De anser att schemat är dåligt gjort. Att det antingen kan vara en tidig följd av flera håltimmar eller vice versa, att dagen avslutas med en lektion efter många timmar ledigt dessförinnan.
Som ni ser i enkätsvaren tror många av eleverna att det lätt kan göra att en elev väljer att skippa en lektion. S:t Eskils rektor Sonny Lundgren vet om synpunkterna men ser ett stort problem i att få till en ändring.
– Att det är många håltimmar beror på att eleverna numera har så stora valmöjligheter när det gäller vilka ämnen och kurser de ska läsa. Om alla hade exakt samma schema hade vi kunnat ta bort håltimmarna, säger Sonny och tillägger:
– Men om eleverna fått mindre valfrihet hade det garanterat klagats på det. Faktiskt gnälls det även nu på att de helst vill kunna skräddarsy sitt schema ännu mer.