Bedragare säljer mobiltelefoner – men postar petflaskor

Anmälda annonsbedrägerier har mer än fördubblats under första kvartalet i år. Kenneth Wiklund vid Sörmlandspolisen tycker allmänheten ska akta sig för att fynda snabbt.

Bedrägerier

Bedrägerier

Foto: TT

Sörmland2021-05-13 04:45

– Vi har haft många ärenden där det kom en tom petflaska istället för en mobiltelefon, säger Kenneth Wiklund, förundersökningsledare på bedrägerienheten i Sörmland.

Var femte anmält bedrägeribrott i Sverige rör annonsbedrägerier, enligt Polisens nationella bedrägericenter. Många bedragare verkar på sociala medier och numera är det vanligt att bedrägerierna äger rum på Marketplace eller liknande forum.

Klassikern är att den kriminella lägger ut en annons och sedan skickar skräp för att med kollinumrets hjälp visa att något är på väg. Brottslingen köper sig själv lite tid innan brottet anmäls och annonsen blir verkningslös.

Vissa anmälda annonsbedrägerier hamnar aldrig på Kenneth Wiklunds bord eftersom brottssamordningen inom myndigheten sorterat bort dem innan. Det kan handla om misstänkta personer som redan står under åtal för grövre brott, att ärendet anses omöjligt att utreda men också att det blir ohållbart ekonomiskt för polisen. Är någon misstänkt för många ärenden kan det bli förundersökningsbegränsningar, eftersom det inte behövs så många ärenden för att nå maxstraff.

– Tyvärr kan vissa ärenden tas bort. Det är ändå en hel del arbete bakom bedrägerier och ger det inte mer straff kan det bli så att vi väljer att inte ta med alla. 

 Det tar tid att hålla förhör och dokumentation ska hämtas in, så som sms och meddelanden mellan säljare och köpare, förklarar Wiklund.

– Vi hade en som hade gjort 40 brott för ett tag sedan. Vi redovisade faktiskt alla men det är egentligen galet för han hade förmodligen fått maxstraff för de tio första. 

Utredningsläget är oftast bra för de anmälningar som når fram till Wiklunds team. De flesta köp sker med banktransaktioner, och majoriteten handlar om Swish. Allt som betalas via svenska banköverföringar går att spåra och under en förundersökning ger bankerna polisen den information de behöver. 

Däremot kan det vara svårare för polisen att bevisa att kontopersonen genomfört bedrägeriet, hur självklart det än kan låta. Bedrägeriet kan teoretiskt och reellt ha gjorts av någon annan.  

– Då måste vi ha lite tur. Vi hamnar ofta i att det blir penningtvätt men det spelar inte så stor roll eftersom det är ungefär samma straff som det fullbordade bedrägeriet.

Olovligt förfogande är också ett alternativ eftersom det är olagligt att behålla pengar som är felskickade.

Att brottsoffren ska få tillbaka sina pengar är däremot inte någon självklarhet, även när någon döms. Många bedragare har en brokig bakgrund och ibland skulder hos kronofogden. Många lurade hamnar sist i kön för skadeståndsanspråk.

– Jag tror man får vara tacksam om pengarna kommer tillbaka.   

Därför gäller det att inte låta sig luras och ha sunt förnuft vid större köp av båtar, husvagnar eller bilar. Wiklund tycker allmänheten ska akta sig för "först till kvarn får först mala". Det handlar ofta om att stressa köparen att begå misstag.

– Bättre är att skyndsamt åka dit och titta på objektet.

Lite sund personsökning på nätet för att kolla upp säljaren skadar inte heller, anser Wiklund.

Under första kvartalet 2021 anmäldes 36 524 bedrägeriärenden totalt, vilket är en minskning med en procent jämfört med samma tidsperiod föregående år. Den största minskningen återfinns inom kategorin kortbedrägerier och har att göra med införandet av Bank-id.

Annonsbedrägeri

Gärningspersonen vilseleder en intresserad köpare genom att via en annons erbjuda en vara eller tjänst till försäljning eller uthyrning. Efter att betalning ägt rum har leveransen uteblivit helt eller så har en falsk/felaktig vara levererats. Det omvända kan också ske, att säljaren inte får betalt av köparen. 

Källa: Brottsförebyggande rådet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!