Högre skatt på fossila drivmedel och flyg, investeringar i järnväg och kollektivtrafik, höjd koldioxidskatt och införandet av kilometerskatt. Det är några förslag som har diskuterats under utredningens arbete och som kan lämnas till regeringen på måndag. Målet är fossiloberoende transporter till 2030.
1970 var den svenska transportsektorn till 98 procent beroende av fossila bränslen. På de drygt 40 år som har gått har vi gått från skrivmaskiner till Google, från fasta väggtelefoner till Skype och från en tv-kanal med fast utbud till tv när du vill och från vilken del av världen du vill.
Och från svensk el- och värmeproduktion har oljan försvunnit så gott som helt.
Men på transportsidan går alltså fortfarande 94 procent av alla bilar på fossila bränslen. Och om bara 16 år har regeringen som mål att hela fordonsflottan ska vara fossiloberoende.
Är det ens möjligt?
Thomas B Johansson, professor i energisystemanalys, är utredaren som i drygt ett år har slitit med den minst sagt omfattande uppgiften.
– Så som vi definierar fossiloberoende så är det möjligt, säger han.
För att lyckas måste man både effektivisera de resor och transporter som sker och minska utsläppen från de transporter som sker.
– Man effektiviserar trafiken genom att öka kollektivtrafiken och öka användningen av gång och cykel. Det sammanfaller med arbetet att bygga attraktivare städer och på så sätt kan man nå flera olika mål, säger Thomas B Johansson.
Men även de bilar och lastbilar som rullar måste bli effektivare. Bland annat genom att fler går på el som är effektivare och nästan helt klimatneutral i Sverige.
Han räknar med svårigheter.
– Det kan bli svårt att få tillstånd tillräckligt kraftfulla styrmedel. Man ändrar spelplanen för många aktörer och det är inte alla som är intresserade av det.
Vem har ansvaret?
– Alla har ansvar i sina respektive roller.
Thomas B Johansson jämför med hur det gick till när Sverige gick från en kvarts miljon bilar 1950 till 1,25 miljoner bilar på bara tio år.
– Det var inget som beslöts i riksdagen även om enskilda beslut underlättade. Men alla tyckte att det var den väg man skulle gå och alla gjorde det utan att det var något konstigt. Jag tror att vi måste få en motsvarande känsla nu. Det finns massor av skäl att förändra transportsystemen, till exempel att skapa attraktivare städer, och kanske finns det här ett embryo till motsvarande känsla. Att det är den här vägen vi måste gå, inte bara av fossilskäl utan även på andra sätt.