Berguv räddades från säker död

Fastsnärjda berguvar och ormvråkar med hjärnskakning – det är några exempel på händelser som länets djurvårdare får ta hand om. Under fredagen var det berguv som snabbt behövde hjälp.

Sörmland2016-09-18 03:20

Det var under fredagsförmiddagen som kommunjägaren Fredrik Lundberg i Nyköping fick ett samtal från en gård i Lundaskog, Jönåker. Några personer hade under morgonen påträffat en stor uggleliknande fågel som fastnat i ett kostängsel. Djuret satt ordentligt intrasslat och kom inte loss för egen klo.

– Det blev en utryckning till platsen och det visade sig handla om en berguv som fastnat och fick klippas loss. Det är väldigt ovanligt med berguvar här, säger Fredrik Lundberg.

Berguven, som är en av världens största ugglor, placerades i en hundbur där den fick en filt över sig och möjlighet att ta igen sig. Hjälpen kom sedan i form av Victor Persson som fick rycka ut med sin bil. Han är licensierad viltrehabiliterare från Stockholm Vildfågel Rehab och åker till Sörmland bara ett par gånger per år. De vanligaste fåglarna som behöver räddas är ormvråkar och örnar.

– Det gäller att veta vad man gör när man ska handskas med sådana här rovfåglar. Gör man fel så sitter klorna i din mage, och då får du själv uppsöka sjukhuset, säger han.

Efter en första undersökning av berguven såg läget förhållandevis ljust ut.

– Prognosen för den här berguven är god. Skadorna går att rehabilitera, men riktigt säker kan jag inte vara förrän en riktig undersökning skett på kliniken, säger Victor Persson.

I Stockholm finns ytterligare resurser för den här typen av hjälpinsatser riktade mot djur. Där har man en egen djurambulans.

– Det är inte så många som känner till att det faktiskt finns ambulanser som är redo att åka ut och hjälpa skadade djur, just den här ambulansen är specialiserad på fåglar. Nyligen hade vi ett fall här med en ormvråk som brutit nyckelbenet och fått sig en hjärnskakning. Det djuret tog igen sig efter att ha åkt med djurambulansen, och rehabiliterades i Stockholm, säger Fredrik Lundberg.

Djurambulansen påminner till utseendet om en helt vanlig ambulans.

– I Stockholm rullar den som jag förstått det från morgon till kväll och hit åker den i mån av tid. En berguv är angeläget att ta hand om, en upphittad dålig kaja kanske man får åka in med själv. Det hela drivs på ideell basis och via donationer, säger Fredrik Lundberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!