Dalarna höjer skatten – Sörmland säger upp vårdtjänster

Region Dalarna höjer skatten med 35 öre 2025 för att ta sig ur krisen. Men det är fortfarande inget kollegorna i Sörmland vill ta efter. "Nej, det vore inte rättvist mot sörmlänningarna om vi skulle slösa med deras pengar", säger regionråd Christoffer Öqvist (M).

Region Dalarna höjer skatten 2025 för att den vägen komma ur landets ekonomiska vårdkris. I Sörmland behåller man Sveriges lägsta regionskatt och fortsätter att fokusera på att minska vad som anses vara onödigt höga kostnader.

Region Dalarna höjer skatten 2025 för att den vägen komma ur landets ekonomiska vårdkris. I Sörmland behåller man Sveriges lägsta regionskatt och fortsätter att fokusera på att minska vad som anses vara onödigt höga kostnader.

Foto: Alex Rodriguez

Sörmland2024-10-18 08:00

2024 höjde Region Örebro skatten med 75 öre, och Region Stockholm med 30. Övriga regioner har valt att låta årets skattesats ligga oförändrad, trots pågående vårdkris.

Nu signalerar den styrande majoriteten i Region Dalarna att man höjer regionskatten nästa år med 35 öre. Därmed klättrar regionen från tionde till sjätte plats bland landets högsta skattesatser, med den nya nivån 11,99 kronor per intjänad hundralapp. 

undefined
Elin Norén (S), regionstyrelsens ordförande i Region Dalarna, har med sina kollegor i den ledande majoriteten beslutat om en skattehöjning 2025. Det tillsammans med en mindre personalminskning och höjda patientavgifter ska få budgeten i balans nästa år.

Medan Dalarna väntas få ett underskott på 868 miljoner kronor vid årets slut räknar Sörmland med ett minusresultat på runt en miljard. Och i Sörmland som har landets lägsta skattesats på 10,83 kronor har regionstyret nyligen beslutat att i ett första läge minska antalet medarbetare med cirka 270 tjänster. Det ska ge en besparing på 213 miljoner kronor per år.

Förändringen i skattesatsen väntas leda till ökade intäkter i Dalarna på 255 miljoner kronor nästa år. Regionen räknar också med att behöva skära lite i bemanningen motsvarande 20 miljoner kronor för en budget i balans 2025. Detta enligt Dagens Medicin

Regionstyrelsens ordförande Christoffer Öqvist hör om dalakollegornas beslut men ångrar inte att de sörmländska regionpolitikerna valt en annan väg ut ur krisen.

undefined
Christoffer Öqvist (M), regionstyrelsens ordförande i Sörmland tycker fortfarande att det vore ett slöseri med skattebetalarnas pengar att höja regionskatten innan först alla utgifter kapats så långt det går.

– Nej, som jag sa redan när Örebro bestämde sig för att höja skatten, det vore oansvarigt för oss att i detta läge göra samma sak innan vi gjort en ordentlig analys av utflödet och alla våra kostnader. Man måste göra arbetet först, och anpassa kostymen efter plånboken.

Han är övertygad om att Region Sörmland har tillräckligt med intäkter för att klara sig.

– Det är bara Vänsterpartiet som vill höja skatten hos oss. Men att införa en höjd skatt, medan vi har högre kostnader än vi behöver ha – det vore som att bara skyffla in pengar i ett stort svart hål. Det vore inte rättvist mot sörmlänningarna om vi slösar med deras pengar på det sättet.

undefined
I Region Sörmland ska antalet anställda minska med runt 270 tjänster i ett första läge, vilket ska ge en besparing på 213 miljoner kronor om året.

Region Dalarna leds av en koalition av Socialdemokraterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Dalarnas sjukvårdsparti. I Sörmland styr Moderaterna tillsammans med Centerpartiet, Kristdemokraterna och Vård för pengarna. I Dalarna bodde vid senaste årsskiftet drygt 281 000 invånare, i Sörmland knappt 302 000.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!