År 2016 brann det som mest i länets bilar, sedan dess har antalet anlagda bilbränder stadigt minskat enligt färsk statistik från Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB).
Thomas Agnevik, polisens presstalesperson i region öst, tycker det är väldigt glädjande att bilbränderna gått ned i det stora hela. Men vill poängtera att samtidigt som brottet rent juridiskt bara betraktas som grov skadegörelse, skapar bilbränder oro och är en stor källa till otrygghet i samhället.
– Anlagda bilbränder är ett ganska vanligt brott som nästan dagligen förekommer i regionen. Att bränderna minskar kan bero på det brottsförebyggande arbete som numera sker i många utsatta områden. Att man klipper häckar och ökar belysningen på allmänna parkeringar hjälper också till, säger han.
Under 2018 fick räddningstjänsten rycka ut totalt 1 259 gånger till brinnande personbilar i hela landet, vilket är en minskning från 1 462 bilbränder året innan, och från 1 641 bränder år 2016. Flest utryckningar förra året gjordes i storstäderna samt i Helsingborg samt Eskilstuna – där det brann i 53 bilar, att jämföra med 2016 då det brann i 48 bilar.
Eskilstuna har under flera år haft stora problem med anlagda bilbränder och i en artikel publicerad i Eskilstuna kuriren år 2017 trädde två eskilstunaungdomar fram via ombud, och berättade att det finns ett system där unga personer sätter eld på bilar via betalning.
Thomas Agnevik bekräftar att det förekommer att ungdomar får betalt för att anlägga bränder, men att det finns många skäl till varför bilarna brinner.
– Enligt försäkringsbranschen händer det att bilar tänds på med avsikt att dölja brott och förstöra spår. Det kan också handla om en bil som har ett lågt värde och att man genom att elda upp bilen försöker få ut försäkringspengar. Det kan såklart även vara en signal till en person att den ska passa sig, eller att bara skapa uppmärksamhet i exempelvis media, säger han.
Thomas Agnevik tycker sig även märka av att minskningen av antalet bilbränder fortsatt i regionen under första halvåret 2019.
– De bilbränder jag kan erinra mig i år har varit i Eskilstuna.
Enligt rapporten gjordes totalt 12 898 utryckningar till anlagda personbilsbränder i landet mellan åren 2009 och 2018.
– Generellt var 2015–2017, och i synnerhet 2016, år med ovanligt många avsiktliga bilbränder. Det lägre antalet 2018 kan alltså snarast ses som en återgång till ett normalläge, säger Joakim Ekberg, statistikproducent på MSB.