I allvaret finns mycket plats för humor

Första gången Katrineholmsbygdens församling träffade sin nye biskop Johan Dalman, var i Katrineholms kyrka. Stämningen var högtidlig. "Vi är hedrade över att ha vår nye biskop, Johan Dalman, med oss", sa församlingens präst. När han hörde sitt namn räckte Johan Dalman raskt upp handen och ropade glatt "det är jag!"

I allvar finns plats för många känslor, säger biskop Johan Dalman. Han beskriver att det är en styrka att alltid vara glad, men att han också fått stå upp för sin glädje: det är lätt att ses som att man inte är seriös.

I allvar finns plats för många känslor, säger biskop Johan Dalman. Han beskriver att det är en styrka att alltid vara glad, men att han också fått stå upp för sin glädje: det är lätt att ses som att man inte är seriös.

Foto: Cecilia Tuohy

Sörmland2021-06-18 07:16

Som glad och spontan framstod och framstår han, biskop Johan Dalman, Strängnäs stifts biskop sedan 2015, nummer 58 i biskopssätet, sedan det instiftades på 1100-talet med biskop Gerðar. 

– Jag är faktiskt alltid glad. Det är min styrka. Jag somnar glad och vaknar glad. Men det är också något jag har fått stå upp för att jag är, säger biskopen, som tar emot i biskopsgården i Strängnäs, mitt i försommargrönskan, för ett samtal om humor. 

undefined
Biskop Johan Dalman

Hans mamma var också alltid glad, berättar han, hemma var det alltid glatt. 

– Men jag har fått försvara det: glädje är en tillgång, men den kan ses som att man inte är seriös. Det är klart att jag också är ledsen ibland, men siffrorna är 80-20 för glädje och sorg, för mig. 

Riktigt bra allvar, säger Johan Dalman, rymmer också glädje och humor. 

– Är något riktigt allvarligt rymmer det många känslolägen. Vi kanske har haft svårt med det i kyrkan. Ta en begravning som exempel, om det är en begravning som inte är dramatisk. Det börjar lite spänt, med allvar, med begravningsakten. Det är ett liv man tackar för. Men efteråt, om det är begravningskaffe, då kan det vara ganska uppsluppet. Man pratar: "tänk när Torsten åt ostsmörgås. Han bredde alltid smöret PÅ osten, inte under". Sådana berättelser. Och så skrattar man. Då minns man Torsten med glädje och humor, men också med allvar. 

Allvaret, säger han, är ett finstämt instrument med många tonlägen. Humor kan vara mycket: ibland bara en blick i samförstånd.

Själv uppskattar han humor, gärna engelsk. 

– Engelsmännens grundläge är att inte ta sig själva på för stort allvar. Till och med drottning Elizabeth är känd för att se på sitt uppdrag med viss humor. 

Som barn såg Johan Dalman engelska humorprogram, självklart Monty Python och Pang i bygget, men också komediserier som "On the buses" och "Vår nye magister". Men han kan konstatera att humor är en färskvara, åtminstone när det gäller de två senare serierna. 

– Jag har sett lite av dem på Youtube och jag har insett, att idag hade jag inte tittat. 

undefined
På väggen i biskopsgårdens stora sal står alla biskoparna med. Sigismund på 1300-talet beskrivs som en "uthärdare och tröstare" under digerdöden.

Biskopen har också delvis utbildat sig i England och han tror att humortraditionen är lite annorlunda där.

– Där är det nästan yrkeskrav på prästerna att komma med någon liten knorr, i tal och predikningar. Det tillhör deras retoriska tradition, glimten i ögat. I Sverige kan det uppfattas som oseriöst. 

Han tycker inte att han direkt känt sig ensam om att i allvaret infoga glädje och humor, i Svenska kyrkan. Men ibland har han känt att förväntningarna varit att tona ned glädjen. 

– Som ung präst arbetade jag på kyrkokansliet i Uppsala. Efter flera år där sade någon "jag visste inte att du var så glad". Då hade jag kanske inte släppt fram glädjen riktigt. 

Bibeln då, finns det humor i den? 

– Jesus är humoristisk genom att det han sa fick folk att tappa hakan. Som "det är lättare för en kamel att komma igenom ett nålsöga än för en rik att komma in i Guds rike". På den tiden sades det med glimten i ögat. Det han säger avväpnar. Han har också många tonlägen. 

undefined
Bra allvar rymmer också mycket humor, säger biskop Dalman.

När Johan Dalman valdes till biskop var det som att kliva i Fantomens dräkt, säger han. Allt var klart: det här och det där skulle han göra. Men han har ändå fyllt biskopsämbetet på sitt sätt och är bland annat mycket aktiv på Instagram. Där beskriver han vad han gör och vem han träffar och varje fredag lägger han upp betraktelser, oftast om den kommande söndagen. 

– Det ska vara kort och lättillgängligt, men ändå ha substans. Jag tror att det lockar många som inte springer ner tröskeln till kyrkan annars. 

Även på Facebook är Strängnäs stift aktivt. Också där syns humorn. Ett av de senaste inläggen är en annons för prästost från en affär, där ordet "ost" fallit bort och butiken alltså annonserar "präst" för 59 kronor kilot. Stiftet uppmanar följarna att #skyndafynda, följarna frågar vad en genomsnittlig präst väger. 

– Det är Pia Andersson hos oss som mest sköter Facebook. Själv har jag inte Facebook. Men hon vet ju att jag också tycker att det är roligt med skämt, säger biskopen. 

Men man kan inte skoja om allt. 

– Det är människans känslor man spelar på. Det sker inte i ett vakuum. Man måste alltid fundera om man skämtar på sina villkor eller på andras villkor. Annars blir man outhärdlig som människa.

undefined
I biskopsgårdens trädgård blommar syrenerna. Biskopen kommenterar: - Allt det här, helt gratis. Av nåd.
Kyrkan i sociala medier

Alla Svenska kyrkans 13 stift finns på Facebook. 

Flest följare har Lunds stift, med 3┣606 stycken.
Västerås: 2 816
Strängnäs: 2 474
Stockholm: 2 132
Skara: 2┣028
Göteborg: 1┣907
Linköping: 1┣958
Växjö: 1┣881
Karlstad: 1┣581
Luleå: 1┣324
Uppsala: 1┣189
Visby: 942
Härnösand: 895

På Instagram har istället flera biskopar egna konton. Ärkebiskop Antje Jackelen har 3┣166 följare där och Strängnäs Johan Dalman har samlat 2┣346 följare till kontot #biskopdalman. 

Karta: Södermanlands län
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!