Eskilstuna-Kurirens granskning av Sörmlandidrotten visar att få hbtq-personer vågar vara öppna med sin läggning, könsidentitet och preferenser inom idrotten.
– Det är klart att det är problematiskt att få vågar vara öppna, säger Gabriel Wikström som tror att en av orsakerna är att idrotten fortfarande är så pass könsuppdelad som den är.
Enligt Gabriel Wikström är ett av idrottsrörelsens grundläggande villkor att vara inkluderande.
– Vi har ju en folkrörelsemodell som bygger på att alla ska vara välkomna. Om man har en massa människor som inte känner sig välkomna är det ett stort problem, inte bara för de personer som känner sig exkluderade, utan för hela idrottsrörelsen.
Under de senaste åren har det varit större fokus på vilken roll som idrotten spelar i de här frågorna, anser han.
– När Kiruna IF spelade i regnbågsfärger var ett viktigt ställningstagande och under slutspelet följde Örebro deras exempel och anordnade en Pridemarsch efter matchen.
Ett annat positivt exempel som Gabriel Wikström lyfter fram är samarbetet mellan RFSL och Riksidrottsförbundet som resulterade i en studie om hbtq-ungdomars erfarenheter inom idrotten.
– Utifrån de fakta man får på bordet kan man göra förbättringar. Det sker steg framåt, även om man kan tycka att det går för alldeles för långsamt.
Hur arbetar regeringen för ett öppnare synsätt inom idrotten?
– Eftersom vi har en unik modell i Sverige med en självständig idrottsrörelse, så bygger allt på en dialog mellan staten och idrottsrörelsen om till exempel vilka medel som ska till. Det handlar om att sprida vad man kan göra och hur man gör det till de lokala idrottsföreningarna.
Gabriel Wikström kommer som första idrottsminister att ställa upp som ambassadör för Eurogames som är det största sportevenemanget för hbtq-personer i Europa.
– Vi vill sända en signal till andra regeringar och andra idrottsrörelser att det här är en viktig fråga.
Under OS i Sotji ifrågasatte många Sveriges deltagande mot bakgrund av den Ryska regimens behandling av hbtq-personer.
Hur tycker du att man ska behandla andra nationer som inte delar vår tro på en idrottsrörelse som inkluderar hbtq-personer?
– Jag tror att huvudregeln är att man ska delta i turneringar och mästerskap även när det handlar om auktoritära stater. Jag anser inte att idrottsrörelsen ska vara politiskt styrd på det sättet och tycker inte att man ska avstå av politiska skäl. Jag tror att fördelarna med att delta i den här typen av arrangemang överväger de nackdelar som kan finnas.