Blomstrande affärer

Intresset för trädgårdsskötsel ökar. Trädgårdshandeln säljer växter, plantor och krukor för miljardbelopp.

Solberga blommor JS5.jpg

Solberga blommor JS5.jpg

Foto:

Sörmland2015-05-27 09:45

Plantagen, Blomsterlandet och Bo Grönt är de tre största trädgårdskedjorna i Sverige som riktar sig till konsumenter. Tillsammans har de cirka 140 butiker som omsätter över tre miljarder kronor.

Alla tre kedjorna förväntar sig att omsättningen ska öka i år. Bo Grönt förväntar sig en ökning på fem procent, Blomsterlandet tror på en ökning på mellan en och tio procent. Plantagen uppger att man förväntar sig en ökning, men vill inte gå ut med någon siffra.

Lena Truelsen, marknadschef på Bo Grönt, säger att efterfrågan ökar på ekologiska produkter.

– Helst ska det vara både vackert och nyttigt. Man odlar väldigt mycket just när man har barn så att man ska kunna gå ut och plocka sitt egenodlade med gott samvete. Vi märker också en ökad efterfrågan på ekologiska gödselmedel.

Hon berättar att intresset för att odla med hjälp av pallkragar eller andra planteringslådor som man fyller med jord har ökat kraftigt.

– Det är så lätt att odla, lätt att rensa, lätt att hålla ordning på. Just det här med odlingslådor är en revolution som har ökat.

Bert och Anna Carreman driver Solberga Blommor i Strängnäs som ingår i kedjan Bo Grönt.

– Det som är trendigt är det här med ätbart. Det stora är tomater och gurka. Sedan kommer det andra med chili, purjolök, paprika plus alla kryddor, säger Bert Carreman.

Han berättar att intresset för perenner håller i sig.

– Det kanske passar de yngre mer. De gör några mindre planteringar baserat på perenner. De kan plocka ihop flera olika sorter som de tycker är vackra. Perenner återkommer år efter år.

Enligt en rapport från Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, är fritidsodling, som omfattar allt från odling på balkongen till trädgårdsskötsel, den näst vanligaste fritidssysselsättningen efter promenader.

– Det har fått en lite bättre status än det hade för en 15-20 år sedan. Nu är det ganska bra att jobba i trädgården, säger Göte Boberg som driver Löta Trädgårdscentrum i Ärla tillsammans med hustrun Anita. Löta Trädgårdscentrum ingår i Bo Grönt.

Göte Boberg berättar att det har kommit nya kombinerade växter som man har både för att de är vackra och för att man kan ha nytta av dem.

– De amerikanska blåbären är sådana. Havtorn har kommit som en nyttoväxt som man använder till saft. Det finns även fläder som man både kan göra någonting med och som har ett prydnadsvärde.

Erik Angervall, vd för Plantagen Sverige, säger att intresset för växter ökar. Samtidigt är vädret en viktig faktor.

– I år har vi haft en tidig vår med jättefint väder i mars. Då har vi en väldigt fin utveckling också utifrån det.

Han berättar att trädgården, terrassen eller balkongen alltmer ses som en förlängning av vardagsrummet.

– Det blir som ett extra rum under våren och sommaren som man faktiskt vill vistas i. Människor lägger mer kraft och tid och även pengar på att faktiskt inreda även den delen.

Plantagens butik i Eskilstuna har ökat sin försäljning.

– Det är mer odla själv och att odla sånt du kan äta, kryddor och grönsaker och sånt. Just att man gör det i mindre skala på en balkong till exempel. Det är det som känns som det trendiga just nu, säger försäljningschefen David Lindberg.

Pillan Jonsson, butikschef på Blomsterlandet i Eskilstuna, säger att kundernas intresse för ätbart har ökat kraftigt de senaste tre-fem åren.

– Det ska vara lättskötta trädgårdar, men samtidigt vill de ha sånt som de kan använda, alltså mycket ätbart. Man kan ha sina egna vinbär, sin egen odling, kunna äta av sin egna rabarber och göra rabarberpaj. Då blir inget besprutat heller.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om