160 miljoner till falska banker och poliser

Hjälpsamma bankanställda som hör av sig via sms eller telefon, eller bedragare? Befogenhetsbedrägerierna har ökat med 54 procent i år.

Stöldskyddsföreningen skriver att bedrägerierna allt oftare riktar sig mot yngre personer.

Stöldskyddsföreningen skriver att bedrägerierna allt oftare riktar sig mot yngre personer.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sörmland2021-12-03 20:58

"Hej! Det här är Stefan från banken. Vi har upptäckt att det är misstänkt aktivitet på ditt konto. Om du identifierar dig med bank-id så kan jag hjälpa dig."

Så kan det låta, när bedragarna ringer upp. Förra året, skriver Stöldskyddsföreningen, lurade bedragare till sig nästan 160 miljoner kronor på det här sättet och bedrägerierna via telefon har ökat med 54 procent det här året.

– Det är mycket sådana ärenden i Sörmland. Det kan vara vad som helst. Man säger att man ringer från försäkringsbolag, eller säger att någon tagit lån i ens namn, och "vi ska hjälpa dig att bli av med lånet om du bara loggar in", säger Ann-Helene Lindeborg, förundersökningsledare för bedrägerier vid polisen i Sörmland.

Ofta jagar den som ringer på, det är bråttom.

– Man blir stressad och de är pushiga. Man får indirekta hot om att hamna hos Kronofogden. Men man kan säga "tack för informationen, då ska jag kolla upp det", och så ringer man själv banken eller kreditinstitutet, säger Ann-Helene Lindeborg.

undefined
Bluff-sms. Hallå konsument tipsar om att kontrollera avsändaren noga. Inte sällan är den här typen av sms felstavade.

Det handlar inte alltid om personer som låtsas vara bankpersonal, i ökningen ryms andra så kallade "befogenhetsbedrägerier", där någon utger sig för att vara exempelvis polis eller från vården.

Om bedragarna lyckas få den de ringt upp att logga in med bank-id, är det lätt för dem att logga in på den uppringdes bankkonto istället.

– En varningssignal är exempelvis när man frågar efter personliga uppgifter eller bankkoder. Banker och andra jobbar inte på det sättet och då ska du direkt lägga på luren, säger Paul Pintér, rådgivare mot digitala brott på Stöldskyddsföreningen.

Andra bedrägerier som pågår just nu, som Stöldskyddsföreningen varnar för, är falska sms om leveranser. De är, skriver föreningen, särskilt aktuella nu när många väntar på paket de beställt under förra veckans rea, och inför jul, när många handlar på nätet.

Ett sådant bedrägeri-sms kan se ut så här: "Leverans från vår partnerutbud har anlänt till vårt lager. Slutför leveransavgifter nu" – och en länk som man förväntas klicka på för att betala leveransavgiften.

Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå konsument skriver att bedragarnas utskick ofta försöker efterlikna seriösa företag och att man noggrannt ska kontrollera vem som skickat sms:t. "Klicka inte på länkar och öppna inte bilagor i mejl som du inte vet säkert att du kan lita på", skriver Hallå konsument.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!