Bolaget tonar ned bajsvattenrisken

Den omtalade avloppsanläggningen i Lyttersta, Vingåker, diskuterades i helgen när föreningen Rädda Tisnaren hade årsmöte.

Sörmland2016-05-04 06:30

Föreningen Rädda Tisnaren hade årsmöte den 1 maj, och en av punkterna på dagordningen var den uttjänta avloppsanläggningen i Lyttersta, som tidningen tidigare har berättat om. Representanter från Katrineholms och Vingåkers kommuner, länsstyrelsen och Sörmland vatten var med på mötet.

– Sörmland vatten ville ge lite perspektiv på den trasiga eller dåliga lilla avloppsanläggningen, det är ett komplicerat ärende, säger Per Wikström, kassör i föreningen.

Han uppskattar att mellan 500 och 1 000 hushåll, varav de flesta sommarstugor, tar sitt dricksvatten direkt från Tisnaren, eftersom vatten från borrade brunnar i området innehåller mycket järn. Avloppsanläggningen i Lyttersta är bara ett av många problem, utsläpp från jord- och skogsbruk samt badande sommargäster utgör större risker, menar Wikström.

– Hela sjön borde klassas som vattentäckt, säger han.

Per Ivarsson är affärsområdeschef för vatten och avlopp på Sörmland vatten. Han var med på mötet, och vill tona ned riskerna med avloppsanläggningen i Lyttersta.

– Vi har kontinuerlig kontroll på anläggningen, vi provtar, spolar och suger anläggningen för att veta att den fungerar, säger Per Ivarsson.

Det finns inga provtagningar som indikerar att anläggningen släpper ut några bakterier, enligt Ivarsson. Om bakterier läcker ut i grundvattnet så renas vattnet genom flera barriärer innan det går ut till kranarna i Vingåker. Ett antal fastigheter är dock påkopplade direkt till råvattnet.

Sörmland vatten jobbar just nu med att ta fram en ny avloppslösning för de fem sommarstugor som är kopplade till anläggningen. Hur det blir med cementfabriken och toaletterna vid badplatsen, som också är kopplade till avloppsanläggningen, är fortfarande oklart.

Ärendet återremitterades på samhällsbyggnadsnämndens senaste sammanträde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om