– Det är inte alls bra att vi får vänta på de här pengarna. Det har varit en tuff höst för många, särskilt för mjölkbönderna. Det är ganska stora belopp som man har väntat på för att klara sina avbetalningar och räkningar, säger Margareta Malmquist, regionordförande för LRF Södermanland.
Från och med i år gäller en ny jordbrukspolitik inom EU. Enligt länsstyrelsen i Södermanland har det aldrig tidigare införts så stora reformer samtidigt med ny EU-politik inom tre stora områden - jordbruk, landsbygdsutveckling och fiske.
– Det är mycket som är nytt i år: nya it-system, nytt landsbygdsprogram och nya direktstöd. Tidigare har nyheterna införts en i taget, men detta år görs det samtidigt, säger Petter Steen, chef för EU-stöd på länsstyrelsen i Södermanlands län.
Ett normalår brukar Jordbruksverket betala ut den största delen av gårdsstödet, som totalt uppgår till cirka sex miljarder kronor, under de första dagarna i december. I år planeras utbetalningar av cirka 80 procent av stödet under den andra halvan av december. Resten betalas ut i början av nästa år.
– Man har planerat sin ekonomi utifrån att de här summorna kommer precis som de brukar i december. Man kanske har lån som man ska amortera då. Det kan drabba väldigt hårt, säger Margareta Malmquist.
Lars-Erik Lundkvist är näringspolitisk expert på LRF.
– Det är klart att det blir en ökad utgift om du får vänta en månad extra på pengarna. Om du tvingas ta ökade krediter på en foderfirma eller liknande är det rätt så betydande räntebelopp som det kan handla om.
Utbetalningen av de nya miljöersättningarna och av kompensationsstödet, som tillsammans uppgår till cirka tre miljarder kronor, försenas ännu mer.
– Där är det en förskjutning på kanske tre månader. Där blir det en lite större effekt för de lantbrukare som har mycket miljöersättningar och liknande, säger Lars-Erik Lundkvist.
Han menar att förseningarna innebär en ekonomisk ansträngning för lantbrukarna.
– Eftersom de här pengarna många gånger är lika med den lön du tar ut kan man ju förstå de lantbrukare som jämför med om lönen skulle utebli en eller annan månad för vanliga anställda. Hur skulle man då tycka och tänka?
Lars-Erik Lundkvist är kritisk till att Jordbruksverket inte kan betala ut pengarna tidigare.
– Vi från LRF tycker strängt taget att man ska försöka betala ut så tidigt som möjligt oavsett vad det har varit för reformer på EU-nivå.
Anders Egonson är divisionsdirektör för utbetalningsfunktionen på Jordbruksverket.
– Det är som alltid när man inför en ny politik så måste man göra om stödsystemen. Man måste ta fram nya regelverk, både på EU-nivå och nationell nivå. Sedan måste vi på Jordbruksverket ta fram nya föreskrifter. Först därefter kan man börja kravställa och bygga de nya it-systemen.
Anders Egonson menar att man på Jordbruksverket inte kan gör mer än vad man har gjort.
– Det man ska komma ihåg är att alla 28 medlemsländer befinner sig i samma situation. Jag har kontinuerlig dialog med kollegor i andra länder. Alla har samma stora utmaning att bygga nya it-system för den nya jordbrukspolitiken. Tyvärr kan vi inte få ut pengarna snabbare.