I 40 procent av landets kommuner råder det brist på särskilda boenden för äldre och i en tredjedel av kommunerna saknas det helt och hållet seniorbostäder. Det skriver tidningen Hem & hyra med anledning av Boverkets årliga rapport. Rapporten baseras på enkätundersökning där kommunerna själva har fått svara på hur situationen och framtida utveckling ser ut.
Eskilstuna, Nyköping, Oxelösund och Flen är några av de 108 av 207 kommuner i landet som har rapporterat att utbudet på bostäder för äldre är otillräckligt. Både Eskilstuna och Flens kommun svarar dessutom att bristen kommer kvarstå åtminstone inom de närmsta två åren. Samtidigt råder det ett överskott på bostäder för äldre i Vingåkers kommun.
I Katrineholm, Strängnäs, Gnesta och Trosa har kommunerna i stället rapporterat att det i nuläget finns ett balanserat utbud av bostäder och samtliga kommuner, förutom Strängnäs, svarar att det kommer förbli så inom de närmsta åren. I Strängnäs kommun förutspår man istället en kommande bostadsbrist för äldre.
– Det är oacceptabelt att det är så stora skillnader mellan olika kommuner, tillgången till boende ska inte bero på var i landet man bor, säger SPF seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson till tidningen.
Hon tycker att kommunerna är för restriktiva vad gäller placeringar i särskilda boenden och tror att anledningen är att det är billigare för kommuner att erbjuda hemtjänst istället för plats i ett särskilt boende.
– Det finns såklart äldre som vill bo hemma, men det finns också de som känner sig otrygga. Man kanske känner sig ensam eller är rädd för att ramla om man är hemma själv. Alternativet till stöd och hjälp måste finnas och här måste kommunerna sluta snåla, säger hon.
Sedan 90-talet har kraven på äldreboenden reformerats och i stället för att fungera som institutionsboenden är det numera vanligt att man har ett eget boende. Medan vissa äldreboenden sedan dess har renoverats för att anpassas till moderna krav och behov, har det i andra kommuner varit vanligare att avveckla boenden som inte stämmer in på nya kriterier. Eva Eriksson tror också att det kan vara en av anledningarna till skillnader mellan olika kommuner.
– Vi ser stora behov av förändring i hela landet, men framför allt så får det inte finnas stora skillnader mellan olika kommuner. Vi ser att det viktigaste är tillgänglighet, det måste finnas platser i boenden för alla som behöver det, säger hon.