Bra standard på sörmländska EU-bad

De sörmländska EU-badens kvalitet håller bra eller utmärkt kvalitet, enligt en färsk rapport från Havs- och vattenmyndigheten och Folkhälsomyndigheten.

Badvattnet vid Strandstuviken är ett av de EU-bad i Sörmland som bedöms som utmärkt.

Badvattnet vid Strandstuviken är ett av de EU-bad i Sörmland som bedöms som utmärkt.

Foto: Marcus Langbrandt

Sörmland2019-05-23 20:15

I rapporten ”Sveriges badvattenkvalitet – inför badsäsongen 2019” konstateras att de allra flesta EU-baden i Sverige har en utmärkt vattenkvalitet. I Sverige har 436 badplatser kvalificerat sig som EU-bad och på 410 av dessa klassificeras badvattenkvaliteten som utmärkt, bra eller tillfredsställande. Detta är en ökning med två procent jämfört med tidigare, varav 375 bad har utmärkt kvalitet, jämfört med 353 bad i fjol. Klassificeringen grundar sig på en sammanvägd bedömning av alla analysresultat för badet från de fyra senaste åren, enligt krav i badvattenförordningen. Det är dels en historisk bedömning och dels en indikation om hur badvattnets kvalitet kan se ut framöver.

I Sörmland finns nio badplatser som utmärker sig som EU-bad. För att räknas dit ska badplatsen ha mer än 200 badande per dag under badsäsongen och ska då registreras som EU-bad, men kommuner kan också frivilligt registrera och kontrollera övriga bad enligt reglerna.

Ett enda av de EU-registrerade baden i hela Sverige håller dålig kvalitet, där kommunen ska avråda från bad, detta bad ligger utanför Varberg i Halland.

Dessa badplatser i Sörmland räknas som EU-bad

Eskilstuna: Mälarbaden (utmärkt kvalitet).

Flen: Orrestaöbadet (utmärkt kvalitet), Hosjöbadet (bra kvalitet) och Sparreholmsbadet (utmärkt kvalitet).

Gnesta: Klämmingsberg (utmärkt kvalitet).

Katrineholm: Djulösjön (utmärkt kvalitet).

Nyköping: Strandstuguviken (utmärkt kvalitet).

Oxelösund: Jogersö (utmärkt kvalitet).

Trosa: Trosa havsbad (utmärkt kvalitet).

Strängnäs och Vingåker saknar EU-bad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om