– Under en period i somras var vi tvungna att ha Securitas på plats sedan en besökare uppträtt aggressivt, berättar Gerard Adamse, bibliotekschef i Strängnäs. Vi har rutiner för detta inom kommunen och kontaktade säkerhetsavdelningen som såg till att vi fick stöttning på biblioteket.
Gerard Adamse tycker det är viktigt att det finns en beredskap för att möta hotfulla situationer.
– Vi tar det säkra före det osäkra. Samtidigt är det viktigt att biblioteken får förbli en öppen plats dit alla är välkomna för att låna eller bara sitta och läsa.
Inger Zetterström Karlsson är enhetschef för bibliotek och kultur i Flen och säger att det är av yttersta vikt att värna om de öppna demokratiska mötesplatserna för alla.
– Men om omvärlden ändras måste vi hänga med. Kanske behöver vi tillskott av personal för att möta de förändringar som samhället står inför. Fritidsledare på plats under kvällstid är en idé.
Den problematik som personalen i Fröslunda ställts inför är henne väl bekant:
– Konflikter, bråk och ungdomar som inte har någon annanstans att vara. Det är nya utmaningar för vår personal som inte är utbildade för den typen av stök. Samtidigt är strul inte helt nytt i biblioteksvärlden, A-lagare och narkotikapåverkade personer har alltid kommit hit. Men självklart är detta ett stort arbetsmiljöproblem som vi måste ta på största allvar.
Bibliotekschef Hanna Rasmussen i Katrineholm säger att hon har jobbat aktivt med frågan tillsammans med sin personal under hela 2015.
– Vi har försökt möta strulet med ett projekt där vi satt in extra personal som inriktat sig på att lära känna de ungdomar som stört. Visserligen har det fortfarande främst handlat om unga besökare, men när vi haft äldre som gjort att miljön inte kunnat betraktas som biblioteksmässig har vi ökat vår samverkan med polisen. Vi har också uppmanat medarbetarna att inte dra sig för att ringa 112 om läget känts hotfullt.
Hanna Rasmussen betonar att biblioteket är en så oerhört viktig plats ur demokratisk synpunkt att den inte får äventyras.
– Det är en av de få platser inomhus där man kan tillbringa tid utan att konsumera. Men vi finns precis mitt i samhället och just nu förändras allt mycket snabbt. Jag tror vi måste skruva lite på våra uppgifter för att fortsätta att vara biblioteksmässiga.
Eva Rydén är verksamhetschef för kultur och fritid i Nyköping, där bland annat biblioteksverksamheten och barnkulturcentrum ingår.
Hon säger att det inte finns några incidenter inrapporterade men att de sedan några år tillbaka har vakter i Culturum vid stängningsdags.
– Vi följer det som händer våra kollegor runt om i landet, men har inte haft några incidenter alls. För att skapa trygghet hos personalen finns det vakter i byggnaden vid stängningsdags. Personalen har även gått kommunens säkerhetskurser där de bland annat får lära sig att hantera hot och våld.
Vakterna bevakade inledningsvis byggnaden vintertid, då foajén och de toaletterna vid entrén blev värmestuga för vissa personer. Man har nu beslutat om att vakter året runt vid stängningsdags.
– Vi kan naturligtvis inte garantera att det inte händer vår personal något. Men vi ser säkerhetskurserna och vakterna som ett bra stöd för personalen, säger Eva Rydén.
Anna Palm Kåberg är ordförande för DIK, bibliotekariernas fack, i Eskilstuna. Hon säger att arbetsgivaren måste ta sitt ansvar för den psykosociala arbetsmiljon på ett tidigt stadium innan stöket gått för långt.
– Det finns en stark oro bland våra medlemmar och det är helt oacceptabelt att behövas oroas för att gå till jobbet.