Brandfarliga personlyftar i regionens verksamheter

På kort tid har två batterier till regionens personlyftar alstrat så mycket värme att höljet kring tekniken smält. Men trots brandrisken återfinns 132 lyftar av samma modell på regionens sjukhus och hemma hos brukare i Sörmland. Inte så allvarligt, menar sektionschefen på Hjälpmedelscentralen.

Medan incidenterna utreds kommer lyftarna att fortsätta användas i regionens verksamheter.

Medan incidenterna utreds kommer lyftarna att fortsätta användas i regionens verksamheter.

Foto: Jens Alvin

Sörmland2023-01-09 06:49

En regionanställd, som inte tycker att arbetsgivaren tar brandrisken på allvar, larmar tidningen om problemet.

– Jag bryr mig mycket om säkerhetsfrågor för både brukare och personal. Det är brandfarliga litiumbatterier och risken är att det uppstår bränder och i värsta fall dödsfall. För min egen del skulle jag inte vilja ha en sådan här lyft på laddning hemma, säger tipsaren.

Det gäller lyftar av modellen Guldmann GL 5.1, som används för att bistå vid förflyttning av personer med nedsatt rörelseförmåga. Defekten upptäcktes i oktober förra året, då ett utbrunnet batteri påträffades hemma hos en brukare som just fått lyften installerad. Regionen skrev då en intern avvikelserapport, men anmälde inte saken till Läkemedelsverket eller Inspektionen för vård och omsorg. 

Först i december, när ytterligare två lyftbatterier hade alstrat värme, gick regionen vidare till myndigheterna. 

Men lyftarna har ännu inte återkallats – 132 stycken är fortfarande i bruk hemma hos brukare, på boenden och på regionens sjukhus. Ytterligare fem lyftar av samma modell står i lager hos Hjälpmedelscentralen i Eskilstuna.

– Jag blir så upprörd över att vi fortfarande har dem och installerar dem hos brukare. När det upptäcktes i oktober var plasthöljet runt batteriet sönderbränt och det hade kunnat orsaka brand om lyften stått nära en gardin. Jag har haft förhoppningar om att det ska åtgärdas, men med alla typer av hjälpmedel är det svalt intresse från alla håll med att åtgärda problemet, säger den regionanställde tipsaren.

Tidningen frågar Stefan Carlsson, som är sektionschef på Hjälpmedelscentralen, varför lyftarna är kvar i regionens verksamheter.

– De har inte börjat brinna. Det har varit överslag i batteriet så att det har blivit en värmeutveckling. På två av dem har platshöljet smält och på ett batteri har det stannat vid värmeutveckling. Batterierna kommer inte nära textilier utan sitter i en stålkonstruktion.

Du menar alltså att det inte finns någon brandrisk?

– Det beror på hur man ser det, det finns alltid risker med allt man håller på med. Men det här är inte så allvarligt eftersom att det rör sig om ganska små batterier – små nog att passa i en transistorradio, säger Stefan Carlsson.

Att defekten inte anmäldes förrän i december menar han beror på att regionen ville kontrollera händelsen närmare, för att sedan samla ihop incidenterna till ett ärende. Medan problemet utreds kommer lyftarna att fortsätta användas i regionens verksamheter.

– Vi har väldigt många olika fabrikat av de här lyftarna och avvaktar för att se vad utredningen från leverantören och Läkemedelsverket kommer fram till. Därefter vidtar vi åtgärder för att komma till rätta med problemet, säger Stefan Carlsson.

Men hur stor är egentligen brandrisken med överhettade litiumbatterier? Tidningen ställer frågan till Viktor Danielson, som är brandingenjör hos räddningstjänsten i Eskilstuna.

– Rent allmänt blir det väldigt varmt och batterierna börjar brinna. Är det något brännbart runt om finns risk att det sprider sig. Det har man sett exempel på med både mobiltelefoner och elsparkcyklar. Storleken spelar roll, men även mindre batterier kan ge upphov till brand och farliga gaser.

Litiumbatterier och brand

Litiumbatterier laddas snabbare, håller längre och har mindre volym än traditionella batterier – men är också brandfarligare.

Vid en brand, mekanisk påverkan eller kortslutning kan en termisk rusning påbörjas i batteriet. Det innebär att temperaturen hos cellerna i batteriet ökar okontrollerat och skapar en dominoeffekt från cell till cell där en stor mängd energi frigörs. Vid en termisk rusning i ett litiumbatteri bildas bland annat vätefluorid som är en giftig gas.

Källa: Räddsam F

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!