I våras bildades den ideella föreningen Brasa. Föreningen består av gamla rektorer och vänder sig till föräldrar och vårdnadshavare med barn som har svårigheter i skolan.
Det kan röra sig om allt från barn med inlärningssvårigheter, diagnoser som ADHD eller dyslexi, eller vid andra kontakter med skolan.
Tanken är att det kan vara svårt för föräldrarna att se om skolan gör tillräckligt. Kanske känner man sig inte sett eller hörd av skolan. Föräldrarna kan då få kostnadsfria samtal, råd och hjälp av medlemmarna i Brasa. Föreningen kan vara med i möten mellan skolan och föräldrar.
Starten har varit lite försiktig, men de har redan hunnit hjälpa flera föräldrar.
— Jo, det är lite av en trevande start innan vi kommer ut till allmänhetens kännedom. Men vi har haft några ärenden, säger föreningens ordförande och initiativtagare Tommy Svensson.
Föreningen arbetar med en trestegsmodell. I det första steget får föräldrarna ringa och få råd av föreningsmedlemmarna, bolla idéer och gå igenom situationen. I andra hand erbjuds möten med föreningen, och det tredje steget är att föreningen medverkar på ett möte med skolan.
— De fall vi har haft har främst varit hjälp i form av telefonsamtal. Sedan har vi några pågående ärenden som är ansikte mot ansikte i Nyköping, säger Tommy Svensson.
Förutom arbetet med att hjälpa föräldrar har man under hösten också etablerat kontakt med olika intressegrupper, som Attention och Dyslexiförbundet.
— Från dem har vi fått positiva reaktioner. Nu måste vi bara fortsätta informera fler så att vi kan hjälpa så många som möjligt, säger Svensson.
Reaktionen från skolor och rektorer har dock inte varit odelat positiv.
— Vi har fått höra om oroliga rektorer som undrat om vi verkligen får göra såhär, men vi har också hört om rektorer som tycker det är en tillgång med det här stödet.
Vad har de varit oroliga för?
— Jag tror det hänger ihop med att vi i föreningen själva är gamla rektorer och skolchefer. Det kanske upplevs som att vi bytt sida. Men vi har inte för avsikt att gå in och kritisera någon, vi vill hjälpa, säger Tommy Svensson.
Att vara rektor kan vara en svår balansgång mellan föräldrar, elever, uppdragsgivare, menar Tommy Svensson.
— Alla försöker ju göra sitt bästa. Men ibland är det bra om någon utomstående kommer in och ser på en situation med nya ögon.